Хидра е гръцки остров в Егейско море, където превозните средства

...
Хидра е гръцки остров в Егейско море, където превозните средства
Коментари Харесай

На този остров в Егейско море превозните средства са забранени, а времето сякаш е спряло

Хидра е гръцки остров в Егейско море, където транспортните средства са неразрешени от десетилетия. Ето по какъв начин живеят хората и за какво са решили да не трансформират правилото.

На два часа път с ферибот от пристанището на Пирея, в Атина, Гърция, има остров с повърхност под 50 кв.км и население от по-малко от две хиляди поданици, съгласно последното броене. Нарича се Хидра и една от особеностите му е, че нещата като че ли са спрели във времето. Населението не пътува с коли, а пешком, на магарета, мулета или конски впрягове.

Това не е инцидентно, нито е неотдавна. Забраната за моторни транспортни средства е публично въведена през 60-те години на предишния век като държавна политика, част от взаимните старания на локалните управляващи и общността на острова за опазване на обичайния му сексапил, естествени пейзажи и чист въздух. Друга цел е поддържане на спокойствието на околната среда и поощряване на дребен и резистентен тип туризъм.

С изключение на камиони за отпадък, пожарни коли и коли за спешна помощ, на острова не се позволяват транспортни средства. Единствените способи да стигнете до там са ферибот по вода и водни таксита. Тъй като градът е издигнат върху стръмни хълмове, магарета и мулета са желания тип превоз за нанагорнище на стълби и тесни улички. По този метод шумът от клаксони, постоянно разпознат в градовете като шумово замърсяване, е сменен от шума на копитата на четириногите, трополящи по калдъръмените улици.

Фактът, че възбраната на транспортни средства е била утвърдена и подкрепена от локалната общественост през цялото време, изяснява за какво тя се поддържа толкоз доста години.

Живот без транспортни средства

На пръв взор Хидра не се разграничава изключително от прилежащите си острови - ниски здания с безупречно бели фасади, съчетани с глинени покриви от цинобар и мирис на жасмин по улиците, който прекарва всичко през ароматна призма. Природата, от своя страна, дава огромен брой плажове и скали.

Туризмът, несъмнено, е икономическият мотор на Хидра и не е изненадващо, че мнозина, които го населяват, не са родени там, а са решили да построят къща на брега му. Хариет Джарман е един подобен случай.

Това е остров, който ни придвижва в предишното, сподели дамата, която в този момент има Harriets Hydra Horses, компания за конна езда на острова, в диалог с CNN. Целият превоз на този остров се прави с коне или мулета. Тъй като няма коли, животът на безусловно всички е осезаемо по-спокоен.

Освен че е спокоен, животът без авто трафик е по-здравословен и безвреден. Чрез елиминирането на автомобилния фактор доста се понижават излъчванията на замърсяващи газове и фини частици във въздуха, подобрявайки качеството, което от своя страна понижава риска от респираторни проблеми, алергии и други типове свързани положения.

Липсата на трафик на коли способства за по-ниски равнища на стрес в околната среда. Като се има поради, че непрекъснатото излагане на звук усилва хроничния стрес, риска от сърдечно-съдови болести, нападна имунната система и утежнява качеството на съня, може да се каже, че ритъмът на живот без трафик способства за общото възстановяване на психическото богатство на индивида.

В сходство с тази последна точка е насърчаването на физическата интензивност: с по-малко транспортни средства за превоз, хората нямат различен избор с изключение на да вървят пешком или да карат велосипед - аспект, който предизвиква физически дейния метод на живот.

Но на първо място неналичието на авто трафик подсигурява сигурността на пътя. Забраната за коли прави улиците по-безопасни както за пешеходци, по този начин и за велосипедисти, като по този метод понижава риска от произшествия.

Артистичен и въодушевяващ парадайс

С течение на времето неналичието на коли се трансформира в отличителна културна линия на острова, а магаретата, конете и мулетата към този момент са съществени съставни елементи в построяването на неговата еднаквост. Тук всеки живее за лична сметка. Тук ръцете ни са нашите коли - носят всичко, от строителни материали и мебели до багаж, покупки и нас самите, споделя Джарман.

Освен доста привлекателен за туристите, със своята автентичност островът е станал изключително прелъстителен за актьори и авторитетни политически фигури. Има няколко образеца, включващи Хенри Милър, американски публицист и стихотворец, който прекарва известно време на Хидра през 30-те години на предишния век и написа за прекарванията си там; София Лорен, италианска актриса, която за първи път посещава Хирда през 1957 година по време на фотосите на кино лентата " Момче върху делфин " ; Леонард Коен, канадски музикант и стихотворец, живял на острова през 60-те години на предишния век и употребявал ситуацията, с цел да сътвори своята музикална пиеса Bird on a Wire; и даже Жаклин Кенеди Онасис, някогашната първа дама на Съединените щати, също посещава острова през 60-те години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР