Хибрид между балон и дрон разработи японската компания NTT Docomo(снимка:

...
Хибрид между балон и дрон разработи японската компания NTT Docomo(снимка:
Коментари Харесай

Ултразвук задвижва иновативен дрон-балон


Хибрид сред балон и дрон създаде японската компания NTT Docomo
(снимка: NTT Docomo / YouTube)

Когато чуем думата дрон, всекидневно си представяме дребна джаджа с четири издължени рамена, всекидневно разперени под формата на писмен знак „ Х ”, с четири витла по върховете им – или пък с осем. Лесно ги чуваме, когато полетят над главите ни – бръмчат много осезаемо.

В опит да се оправи с този проблем в този момент японската NTT Docomo е създала хибрид сред балон и дрон, заяви. Устройството се придвижва безшумно, задвижвано от ултразвукова система. Навярно сходно устройство би било от изгода за мониторинг там, където шумът от витлата на дроновете е неприемлив.

Ултразвуковото задвижване взема решение един от главните проблеми, произлизащи от витлата – те могат да съставляват заплаха за хора, животни, растения, а и за други дронове. Някои производители инсталират защитни кафези към витлата, други проектират устройствата си да спрат работа при допиране на предмет.
още по темата
Но новата разработка отива по-далеч: в нея просто няма витла. всъщност е балон, цялостен с хелий. Дори да се удари в нечия глава, той просто ще отскочи встрани.

Камера, инсталирана изпод, му разрешава да снима фотоси и видеоклипове, или – в случай че самият дрон е предопределен да бъде звездата на шоуто – той е цялостен с цветни светодиоди.

Ултразвуковото му задвижване го прави спокоен, тъй че няма звук, който да скапва видеоклиповете. И защото не се губи чак толкоз доста сила за битка със чрез въртящите се остриета, времето за полет би трябвало да е доста по-дълго. Е, Docomo не загатва какъв брой време може да лети устройството.

Ултразвуковата задвижваща система е може би най-интригуващото нещо в новото устройство. От двете страни на балона има два дребни ултразвукови модула. Те създават трептения, с цел да „ смущават ” въздуха в близост. Така бутат балона наляво, надясно, напред, обратно, нагоре или надолу, съгласно както е належащо.

Docomo споделя, че новият дрон-балон е подобаващ за потребление на събития или търговски обекти, на закрито или навън. Засега не е ясно дали въобще моделът ще бъде комерсиализиран и в случай че да – по кое време.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР