ХХХ-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили показва

...
ХХХ-то Софийско изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили показва
Коментари Харесай

Българските минерали са изключително редки и търсени в света

ХХХ-то Софийско ревю на минерали, скъпоценни камъни и фосили демонстрира необятна гама от извънредно красиви и редки типове, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Търсенето на български минерали се оказва, че е извънредно високо, тъй като те са доста редки заради своята формата. България е главен източник на минерали от вида сфалерит, халкопирит, пирит, манганокалцит, родохрозит. „ Ние сме един голям източник за минерални мостри. България сега е може би един от най-големите източници за този вид хидротермални орудявания и с всичките мини, които имаме в Мадан, в Лъки, сме на едно от първите места в това отношение “, сподели пред БГНЕС Иван Пожаревски. По думите му нашите минерали са с доста особена морфология, т.е. те образуват доста красиви кристали и това е един доста сериозен бизнес в света. „ В момента има над 12 милиона колекционери, а както е известно – това, което ти е занимание, за него пари не се пестят “, съобщи той.

На своя щанд на ревюто Пожаревски и щерка му оферират съвсем цялата гама от полускъпоценни камъни, както и някои по-редки разновидности. Той показа, че във връзка с българския сфалерит страната ни е на процедура главен източник в света, а самите камъни са колекционерски. „ Имаме също по този начин розов манганокалцит, който е неповторим, сходен има и в Южна Америка, само че той е от различен вид. Това, което ние предлагаме, в Япония, в Америка смятат, че пази любовта в фамилията, че пази дома. Не знам до каква степен това е истина, обаче факт е, че е с необикновено търсене. На процедура рядко ни се случва да успеем да заделим нещо за нашия пазар “, изясни Пажаревски. На щанда му могат да бъдат видени още арагонити от Перу и Мадагаскар, аметисти от Уругвай и Бразилия.

Пред БГНЕС той показва по какъв начин би стоял полускъпоценен камък на един пръстен. „ Това е играта на камъка, т.е. дисперсията – разделянето на светлината на съставните ѝ елементи “, изясни мъжът.

Ростислав Траянов, геолог по обучение, предлага на щанда си палеонтологични и фосилни мостри. За тях той описа, че това са най-общо казано остатъци от вкаменени животни от България и от целия свят, които са част от персоналната му сбирка, която е предопределена за проявление и за продажба. „ Тези, които са от нашата страна съм ги събирал съвсем всичките аз самият “, показа Траянов, като посочи, че задграничните ги придобива най-често на правилото на обмяна, защото поддържа контакт с голям брой колекционери в чужбина. Подобни остатъци се намират до морето, а други в планините. Важно е човек освен да знае къде да ги открие, само че и да е наясно с това по какъв начин да ги извади, да ги датира и опише. Важно е и да се съхраняват вярно – в пространства с избрана мокрота.

Васил Вълчанов и брат му оферират разнообразни бижута и сувенири от кехлибар повече от 30 години. „ Самият минерал се внася. Ние в България нямаме кехлибар “, изясни той и добави, че произходът на кехлибара е от Прибалтика, а най-голямото находище е Калининградското. Изделията, които предлага Вълчанов, са предопределени и за българи, и за туристи. И защото туристите са главният им таргет, се създават бижута и сувенири, които са съобразени с техните естетически условия. По думите му бизнесът им съществува с помощта на туристите, тъй като в България хората имат неправилната визия, че кехлибарът е камък, характерен за бабите от времето на комунизма и не е настоящ. Вълчанов е безапелационен, че човек не би трябвало да робува на такива предубеждения. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР