Hershey предупреждава за ръста на печалбата си през 2024 г.,

...
Hershey предупреждава за ръста на печалбата си през 2024 г.,
Коментари Харесай

Шоколадът ще продължи да поскъпва : каква е причината

Hershey предизвестява за растежа на облагата си през 2024 година, защото компанията се бори с възходящите разноски за какао, което води до по-високи цени на шоколада. Фючърсните цени на какаото се удвоиха през последната година и доближиха исторически връх от 5874 $ за метричен звук в петък на предходната седмица. Лошото време в Западна Африка е упреквано за увреждане на реколтата, което покачва цените на какаото.

Фючърсите на какаото се покачиха за шеста поредна сесия на 9 февруари, като цените бележат още едно рекордно високо равнище на затваряне за повече от 46 години.

" Наличието на какао от Западна Африка остава лимитирано и прогнозите за нов индустриален недостиг по отношение на търсенето за идната година се усилват ", написа Джак Сковил, вицепрезидент на Price Futures Group, в отчет от петък.

" Търговците се тормозят от още една къса индустриална година и тези усеща са засилени от Ел Ниньо, който заплашва реколтите в Западна Африка с горещо и изсъхнало време ", сподели той.

Фючърсите за какао видяха своя най-активен мартенски контракт набъбнаха с $77, или 1,33%, до $5882 за метричен звук на борсата ICE Futures в Съединени американски щати в петък. Това беше най-високият резултат за най-активен контракт от 20 юли 1977 година, съгласно пазарните данни на Dow Jones.

Цените на какаото порастват, откогато спот месечният контракт означи нов четиримесечен връх през ноември 2022 година, сподели Дарин Нюсъм, старши пазарен анализатор в Barchart. От този миг нататък те " набраха инерция, която продължава и през днешния ден ".
 Кои са международните водачи в износа на шоколад през 2023-а
Кои са международните водачи в износа на шоколад през 2023-а

Основните експортьори на какаови артикули са страните от Европейския съюз

Цените също означиха повече от 46-годишен връх, когато се откриха на $4,956 на 8 февруари. Те се повишиха с 15% през януари, отбелязвайки най-хубавата месечна облага от ноември 2020 година

Съществуват опасения, че " сухото време, продухвано от ветровете Харматан, може да повлияе на междинната годишна продукция в Западна Африка, която стартира през април ", пишат анализатори от Commerzbank в записка от петък. Харматан се дефинира като студен, изсъхнал вятър, духащ от североизток или изток в Западна Сахара.

" Реколтата от какао към този момент изостава много от равнището от миналата година ", споделиха анализаторите от Commerzbank. Оценките на експортьорите демонстрират, че пристиганията в пристанищата на Кот д`Ивоар, най-голямата страна производител на какао, са били с 35% по-малко от началото на годината на реколтата през октомври до края на януари в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Това значи, че пазарът на какао евентуално ще се сблъска с недостиг на доставки за реколтата 2023-24 за трета поредна година, споделиха анализаторите.

Пазарът може към този момент да е видял резултатите върху цените на шоколада на дребно, сподели Нюсъм, представен от финансовото издание MarketWatch.

Това беше явно по време на празничния сезон за печене и в този момент " ето ни на празника на приветствената картичка на Hallmark за Свети Валентин ", сподели той. " Това евентуално поддържа търсенето мощно, без значение от цената. " Свети Валентин е 14 февруари.

Това изпраща обръщение за стопанската система на Съединени американски щати и международната стопанска система - че " потребителите не се опасяват от по-високите цени на първокласните артикули ", сподели Нюсъм.

" Мащабът и темпото на последните нараствания на цените наподобяват невиждани ", написа анализаторът на Citi Томас Палмър.

Остава по-малко от няколко дни до празника Свети Валентин и шоколадът е в съзнанието на доста консуматори. Но защото опасенията за инфлацията към момента са преди всичко, доста купувачи се отхвърлят от разноските си и гледат внимателно на възходящите цени на храните.

Все отново изпълнителният шеф на Hershey Мишел Бък се пробва да успокои мозъците на потребителите.

" Като се има поради къде са цените на какаото, ние ще използваме всеки инструмент в нашата кутия с принадлежности, в това число ценообразуването, като метод за ръководство на бизнеса ", сподели Бък по време на конференцията за тримесечните облаги на компанията.
 Цените на какаото са двойни. Фючърсните контракти са на най-високите си равнища от 65 години насам
Цените на какаото са двойни. Фючърсните контракти са на най-високите си равнища от 65 години насам

Последният връх е маркиран през 1977 година

Hershey Co. чака облагата си за цялата година на акция да остане релативно непроменена, частично заради по-високите разноски за какао и захар.

Маржовете също могат да бъдат изправени пред прочут напън.

" Сладкарският бизнес ще понесе тежестта на въздействието върху маржа заради какаото ", сподели основният финансов шеф Стивън Воскуил по време на диалога.

Акциите на Hershey завършиха петък със спад от 3,4%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР