Хербицид за плевели, който е обявен за канцерогенен от съд

...
Хербицид за плевели, който е обявен за канцерогенен от съд
Коментари Харесай

Канцерогенен хербицид масово мори плевели у нас

Хербицид за бурени, който е разгласен за канцерогенен от съд в Съединените щати, всеобщо се употребява в българското земеделие. Разрешението за продажба на препарата в страните от Европейски Съюз изтича през 2022 година Иска се незабавна и тотална възбрана на хербицида, за който има подозрение, че способства за развиването на рак.
В България хербицидите, съдържащи дейното вещество глифозат се употребяват в земеделието от години. Предпочитани са тъй като с изключение на надземната част на плевела, унищожават и кореновата му система.

За прекъсване на използването на съответния хербицид се оповестиха пчеларите в България. Според тях има случаи, в които препаратът се внася незаконно от Турция. Така земеделските стопани не следват точната директива и третират площите с по-големи от допустимите количества, които попадат и в кошерите.

„ Във Франция, доколкото знам, този препарат е неразрешен. Ние ще настояваме това да стане и тук в България. Въпросът е различен, че би трябвало да има някакви правила, които да се съблюдават във връзка с третирането освен с този препарат, само че и с другите тежки препарати “. Това разяснява пред Българска национална телевизия Николай Гайдов, ръководител на пчеларско сдружение „ Акация " – Пловдив.

През 2017 година препаратът е регламентиран за приложимост от Европейския съюз и най-малко още три години ще бъде употребен в българското земеделие. Според специалисти сега използването на глифозат няма опция поради необятното му приложение в растителната отбрана. Дозата обаче прецизно би трябвало да се съблюдава.

Проф. Мая Димитрова, началник на катедра „ Земеделие " - Аграрен университет – Пловдив е безапелационна, че производителите наложително би трябвало да употребяват всички средства за безвредно приложение на хербицидите - ръкавици, маска, очила и облекло работно. По думите й, количествата, в които го използваме, в случай че се съблюдават разпоредбите, няма да се доближи до нездравословен резултат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР