Херберт Дийс е освободен от позицията главен изпълнителен директор на

...
Херберт Дийс е освободен от позицията главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

VW уволни изпълнителния си директор Херберт Дийс

Херберт Дийс е освободен от позицията основен изпълнителен шеф на Volkswagen, а мястото му ще заеме сегашният началник на Porsche Оливер Блуме, заяви в петък компанията. Дийс, който през 2018 година пое ръководството на най-големия производител на коли в Европа, ще напусне поста през септември, три години преди договорът му да е изминал. Според осведомени, рокадата е инициирана от фамилиите Порше и Пийх, които имат над половината от правата на глас и 31.4% дял във Volkswagen.

Блуме, който е във VW Group от 1994 година, ще съвместява досегашната си позиция в Porsche с новите си отговорности, в това число при положение на вероятно излизане на борсата на първокласната марка, се споделя в изказване на групата, представено от The Guardian.

Дийс се смята за мотор на упоритостта на VW за преход към електрически транспортни средства, откакто пое компанията във време на рецесия. Бъдещето му във Volkswagen беше сложено под подозрение след информационни неточности, които разгневиха Съвета на служащите - могъщата организация, която има представители в надзорния съвет на компанията. През есента на предходната година Дийс съобщи, че неприятно ръководен преход към електрически автомобили може да коства на производителя повече от 30 000 работни места. Мениджърът беше подложен на критика и за честите си обществени изявления, че VW изостава от Tesla.
Реклама
Даниела Кавало, ръководител на Съвета на служащите във VW, насочи самобитно предизвестие към новия началник на VW с изявлението си, че " сигурността на работните места и доходността са еднообразно значими ".
Незадоволителни резултати
Преждевременната промяна най-вероятно се дължи на опасенията на акционерите, че огромните вложения на Дийс не реализират задоволително бързо предстоящите резултати. Откакто той е отпред на компанията акциите най-вече са в застой, а от началото на тази година са 26% надолу. За съпоставяне, за последните четири Tesla усили пазарната си стойност 15 пъти и доближи 10 пъти по-висока капитализация от тази на VW.

В Европа Volkswagen държи пазарен дял от 25% в продажбите на електрически транспортни средства (EV), следвана от Tesla с 13%. Не е несъмнено обаче дали немският производител ще успее да резервира преднината си, защото времето, за което създава EV сега е три пъти по-дълго от това на Tesla, а нов цех единствено за електрически коли не се чака преди 2026 година

Особен проблем за Volkswagen е създаването на програмен продукт. Подразделение Cariad, за което Дийс пое отговорност, надалеч надвишава бюджета си, макар че изостава с години от задачата си за по-напреднала софтуерна платформа.
Реклама
Групата възнамерява вероятно първично обществено предложение на Porsche през последното тримесечие на годината, което да помогне за финансирането на прехода на Volkswagen към електрически автомобили. Влошените сега пазарни условия евентуално биха съкратили с милиарди пазарната оценка по отношение на първичните упования.
Защо беше уволнен Херберт Дийс - в идващия брой на " Капитал " Свързани публикации Ford освобождава 8000 чиновници, с цел да влага в електрически коли 25 юли 2022, 15:33 Електрическите проекти на Ferrari 20 юни 2022, 11:17 Tesla – все по-голяма опасност за европейските автомобилни производители 24 март 2022, 08:30 Автокомпаниите възнамеряват над 500 милиарда $ вложения в електромодели до 2030 година 16 ноември 2021, 10:55 Volkswagen се стреми да е продуктивен колкото Tesla, само че има доста служащи 7 ноември 2021, 12:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР