Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски

...
Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на хепатит А у нас, как да се предпазим?

Хепатит А се популяризира в над 20 учебни заведения и детски градини в София. Данните, публикувани от в петък от Министерството на здравеопазването, са за интервала от 5 юли до 5 ноември.
153 души са регистрирани като инфектирани в Столичната здравна инпекция, като 144 от тях са деца на възраст сред 2 и 16 години.
Тези, при които заболяването се е показала, са единствено 20% от всички инфектирани. При останалите 80% болестта протича безсимптомно. Инкубационният период на хепатит А е към 45-50 дни ", изясни доцент доктор Атанас Мангъров пред Нова телевизия.
По думите му имунизацията е единствената мярка, която може да се предприеме, с цел да се понижи епидемията. Имунизации се вършат друкратно в период от 6 месеца. Най-добре е те да бъдат направени преди заразяване с заболяването. В противоположен случай имунизацията няма да навреди на здравето ни, само че най-вероятно няма да има резултат.
Д-р Мангъров добави, че грипната зараза се развива в края на декември и началото на януари, като никой не може да планува с акуратност по кое време ще стартира тя. Според медика към момента е рано за поява на случаи на грип. Боледуващите в София са с вирусни болести, само че няма потвърдени случаи на грип. Симптомите са висока температура, изнемощялост, кашлица, повръщане, мускулни болки. Това, което отличава другите инфекции, е, че те не са толкоз необятно публикувани и спрямо грипа, протичат доста по-леко, добави доцент Мангъров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР