Хепатит А е заболяване със силна сезонност. Пикът му най-често

...
Хепатит А е заболяване със силна сезонност. Пикът му най-често
Коментари Харесай

108 случая на Хепатит А в София


Хепатит А е заболяване със мощна сезонност. Пикът му най-често е октомври-ноември. При хепатита най-важна е хигиената. Бумът към този момент отмина, понижава заболеваемостта, увери държавният основен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

При хепатит А вирусът би трябвало да се погълне, и то в огромно количество, с цел да имаме заразяване.

"108 бяха случаите в София до края на предходната седмица, като множеството бяха в квартал "Факултета ", добави доктор Кунчев пред Българска национална телевизия.

Той разгласи, че са закупени 600 дози ваксина, която към този момент е направена.

"За 2-милионна София, тези случаи не ги недооценявам, само че съм уверен, че ще се оправим. Ваксината не е наложителна, тя е по желание на родителите. От известно време нямаше огромен интерес към съответната ваксина, до седмица се чака нов транш с дози ", разяснява доктор Кунчев.

Повечето болни са на възраст сред 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани към този момент в няколко детски образователни заведения.

В близките образователни заведения към този момент позволяват възпитаници единствено против медицински проучвания.

Болестта на мръсните ръце, както още я назовават, може да протече и без клинични признаци като изнемощялост и липса на вкус, това обаче не значи че хората, които са болни не са носители.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР