Хенрих Мхитарян няма да играе във финала на Лига Европа.

...
Хенрих Мхитарян няма да играе във финала на Лига Европа.
Коментари Харесай

Защо Мхитарян не може да влезе в Азербайджан?

Хенрих Мхитарян няма да играе във финала на Лига Европа. Това е ясно за всеки един футболен почитател. В естествени условия той би гледал мача сред неговия " Арсенал " и противника му за трофея - " Челси ", от трибуните на стадиона. Би стискал палци и подкрепял своите съотборници.

Само че футболистът даже няма позволение да пътува до града, в който ще се организира срещата - Баку в Азербайджан! Той няма виза! Дори не е опитал да кандидатства, тъй като знае, че молбата му няма да бъде задоволена.
Дерби на Лондон на арената в Баку и с европейски залог "Челси " и "Арсенал " ще се изправят един против различен на финала на Лига Европа
Докато от десетилетия всеки приказва, че спортът би трябвало да сплотява, а не да основава спорове, в Азербайджан очевидно не мислят по този начин.

Мхитарян е роден преди 30 години в Армения. Там стартира и кариерата му, в " Пюник ". След това той минава през украинското състезание, " Борусия " Дортмунд и " Манчестър Юнайтед ", с цел да облече фланелката на " Арсенал " през 2018 година В това на пръв взор няма нищо неправилно.

Снимка: Getty Images

Само че той няма да пътува за Баку, а с него и стотици почитатели на " топчиите " от арменски генезис.

Причината се заражда година преди самият футболист да се роди. " Ябълката на раздора " е територията Нагорни Карабах. Тя е обитаема най-вече с арменци и се намира на границата сред двете страни. След разпада на Съюз на съветските социалистически републики популацията желае своята самостоятелност. Това обаче няма по какъв начин да стане без... война.
bTV Репортерите: „ Спомени от Карабах ” Филм на Иван Георгиев и Борис Пинтев
Тя избухва през 1992 година, две години по-късно е подписан кротичък контракт сред двете страни. Но необратимото е реалност - гибелта на хиляди хора. Двете страни към момента не могат да се схванат какъв брой тъкмо е техния брой.

Всеки би си помислил, че четвърт век по-късно този спор би трябвало да е в историята. Само че той избухва с нова мощ и нови жертви през 2016 година Всичко завършва за 3 дни, само че спомените и раните са още пресни.

Снимка: Getty Images

За това за самият Мхитарян не е безвредно да се намира на азербайджанска територия.

И въпреки всичко спортът би трябвало да е над политиката. Поне такива са разбиранията на по-голямата част от света!

За Мхитарян сигурно ще е тежко! " Арсенал " ще би трябвало да понесе и удара от УЕФА. От централата им не разрешиха да излязат на загрявката с тениска с името на арменеца и да покажат поддръжката за своя съотборник. Феновете с фланелки по улиците също не са одобрявани добре и биват учтиво молени от служителите на реда да се преоблекат. До тогава органите на реда ги съпровождат.

Mkhitaryan fans are feeling the long arm of the law in Baku ahead of the Europa League final…..#Mkhitaryan #Arsenal #EuropaLeague #Baku #Chelsea #aubameyang pic.twitter.com/a1CIuXOo9L
— sntv (@sntvstory) May 28, 2019

Войната няма място на футболния терен. Всичките 22-ма на него имат друга висша цел - да зарадват публиката. Другите способи са ненужни! А най-после е ясно - футболът ще победи!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР