Хенриета ГЕОРГИЕВА Първан Симеонов е роден през 1982 г. в

...
Хенриета ГЕОРГИЕВА Първан Симеонов е роден през 1982 г. в
Коментари Харесай

Скандалите ГЕРБ-БСП са пара в свирката



Хенриета ГЕОРГИЕВА

Първан Симеонов е роден през 1982 година в Стара Загора. Завършва Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, публицистика и политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Изследовател в региона на политическите партии, докторант по политология в СУ „ Св. Климент Охридски “. Изпълнителен шеф е на „ Галъп интернешънъл болкан “. Част от мрежата на Института по социология „ Иван Хаджийски “ и на клуба „ Конрад Аденауер “.

- Поредицата кавги „ Суджукгейт”, „ Кумгейт”, „ Викторгейт” действително рискова ли е, или е повече пара в свирката, както твърди министър Красимир Каракачанов?

- Прав е Каракачанов. Партиите у нас нямат основни разлики по значими тематики като стопанската система и правосъдната система. Основните партии у нас не са кой знае какъв брой настроени за промени, по тази причина огромна част от политическото време се запълва със кавги, които са по-скоро повърхностни. Те са кавги по формата, не по наличието. Така че - да, повече пара в свирката, само че това се дължи на обстоятелството, че има по-изострена конкуренция сред ръководещи и съпротива. Има и ярка политическа конкуренция сред две основни фигури, каквито са министър председателят Борисов и президентът Радев. Дори намирам нещо обикновено в това - опозицията е тъкмо за това, да основава проблеми на ръководещите.

Иначе не виждам някакви дълбоки структурни разлики сред главните политически играчи. Те просто се упрекват взаимно в корупция. Събраха се много кавги, част от които ГЕРБ сами си направиха от неопитност може би. Новото е, че към този момент става въпрос за локалната власт, което е прочут пробив за Българска социалистическа партия, тъй като локалната власт е сърцевината на ГЕРБ. По този метод Българска социалистическа партия отбелязва точка - навлиза в територията на ръководещите.

- Докъде ще стигне това замеряне с компромати?

- Предстоят локални избори. Предполагам, че ще виждаме сходна замяна на удари в идващите години. Ще има взаимни обвинявания за разнообразни общини. По натурален път ГЕРБ ще бъдат по-губещи, защото основните общини са техни.

А Българска социалистическа партия ще си пишат точки преди локалните избори през 2019-а. Да не забравяме, че през 2019 година предстоят и избори за Европейски парламент.

Иначе няма някакви публични тежнения това ръководство да си върви. То има всички шансове да оцелее, само че този път има много ярка съпротива, която ще се възползва от всеки мотив, с цел да взема решение и свои вътрешни проблеми. Изнасяйки борбата на открито, опозицията води и своята вътрешна война.

Очаквам непрекъснати земетресения, само че те могат да доведат даже до известна непоклатимост, до зацикляне. Какво се случи до момента - Българска социалистическа партия вадеше проблем, ГЕРБ контраатакуваше, като вадеше различен проблем. Така от земетресения се стигна до цикличност - какво по-нормално от това съпротива и ръководещи да се карат?!

Хората започнаха да възприемат това като своего рода непоклатимост.

- Ще се ожесточи ли лидерската конкуренция сред министър председател и президент, или по-скоро да чакаме те да си свидлив ръцете в най-малко видимо помирение?

- В дълготраен проект тази конкуренция ще остане, тя е естествена сред две от най-влиятелните фигури в страната. В кратковременен проект обаче чакам и двамата да търсят пътища за облекчаване на напрежението, каквито сигнали към този момент се виждат. Вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов се извини на президента за острите думи на съпартийците си, остроезичният народен представител Антон Тодоров пък бе дискредитиран в известна степен. Т.е. главните представители против президента Радев може би дават крачка обратно. А и самият Борисов звучеше по този метод след последната твърда записка на Румен Радев, което значи, че ще търсят пътища един към различен. Още повече в този момент следва нов спор - антикорупционният закон, където, коства ми се, Борисов ще се опита да откри помирителна линия сред опцията „ президентът управлява - Народното събрание контролира”. Премиерът постоянно работи по този начин, търси среда в нагнетилия се спор сред две други възможности. Нещо сходно може би следва да забележим, а то допуска по-топли връзки сред двете страни на " Дондуков”.

Не зная какъв ще бъде тъкмо компромисът, може и нищо от това да не се случи. Но Борисов загатна нещо любопитно: ние към този момент сме се разбрали с президента по това антикорупционният орган да е при него. Борисов се пробва да държи Радев относително близо, както всички свои съществени съперници. Предполагам, че министър председателят още веднъж ще се опита да влезе в присъщата си роля на примирител и балансьор. Но политическото напрежение е огромно и може нищо от това да не се случи.

- По-спокоен звук ли очаквате на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник (б. р. - днес)?

- Политиците ще се опитат да покажат признаци на усмиряване. Но в дълготраен проект конкуренцията Борисов-Радев остава.

- Безпочвени спекулации ли са упованията за партия на
президента?


- Не са спекулации, а опорна точка на съперниците на президента Радев. Първо е извънредно рано за сходно нещо. Подобни опорни точки целят да вбият чеп сред президента и Българска социалистическа партия. В същото време обаче ГЕРБ с сходни подмятания, волно или несъзнателно, пакетира президента с Българска социалистическа партия, т.е. резултатът е противоположен.
По същия метод президентът сподели: Борисов, спрете беквокалите или вие към този момент не ги владеете! Така и той се опита да съобщи, че Борисов не си владее партията, както и Корнелия Нинова направи за премиера. Това са естествени закачки.

- Кои са същностните проблеми, които политиците заобикалят с тия псевдобаталии?

- Един от значимите проблеми безспорно е успеваемостта от разноските в България, съкращаването на администрация, висшите образователни заведения, които са смехотворно доста. Не знам да има норматив какъв брой да са, само че явна е девалвацията на висшето ни обучение. Никой обаче не приказва за това, за промени, в противен случай. Но и Българска социалистическа партия също не е политическа мощ, която споделя: Харчете по-малко! Напротив, като лява съпротива, тя споделя: Харчете повече!

Другото, за което двете съществени партии ГЕРБ и Българска социалистическа партия се споразумяха доста бързо и елементарно, беше съставът на Висшия правосъден съвет. За сметка на това виждаме замяна на реплики от вида: Вие сте корумпирани! Не, вие сте корумпирани! Това е много тривиално и незадълбочено, само че подобен е и политическият климат сега - цени се провокацията, екстравагантността. Затова подобен вид кавги намират почва, харесват се.

Докато решаването на значимите проблеми е непопулярно. Представете си, в случай че някой тръгне да понижава университети, какви разправии ще си навлече. Не е елементарно да се вършат промени, по тази причина към този момент трети мандат Борисов избира по-прагматични хоризонти на ръководство, без новаторски възторг и визионерство. Благоприятстван от икономическите растежи, министър председателят пропагандира непоклатимост. Въпросът е, че от позиция на поколенията това ще се окаже по-скоро застой.

- Скандализира ли ви безпардонният звук в Народното събрание в последните дни?

- По-скоро ми стана смешно. Прекалено трагично беше това с Делян Добрев. А другия театър, с мумиите, даже не съм го слушал онлайн.

- Нямате ли възприятието, че 28 година след началото на демокрацията навлизаме в някак нов, по-различен политически интервал?

- 2013 година в действителност беше повратната. Тогава сякаш стана ясно, че сякаш ГЕРБ няма да бъде следващият популистки план, който блясва и изчезва, а ще се институционализира и ще укрепне като национална партия на всеобщия междинен градски и селски човек. При съществуване на лява партия на малко по-маргинализирани обществени пластове, хора на по-висока възраст, от по-малки обитаеми места, с по-малки житейски шансове, е ясно, че ГЕРБ е прегледна социална конструкция. През 2013 година сякаш стана ясно, че ще продължаваме да виждаме нови и нови популистки планове, само че влизаме в една двуполюсност, край която се откриха едни дребни субекти - елитарна десница, националисти, етнически партии. Това в действителност е доста прегледна конструкция на българското общество.

С две думи - може би в действителност навлизаме в един нов стадий, в който и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия са живи, здрави, в доста добра кондиция.

Това обаче може да се окаже единствено мое чувство. Може да се окаже, че на следващия ден господин Слави Трифонов излиза и трансформира всичко с един размах. Една трета от българите му имат доверие - най-вече младежи, по-бунтарски настроени. Това е нишата на положителния остарял национално звучащ популизъм, който споделя: Оставете го това ляво и дясно, единственото разделяне, което има смисъл, е сред положителния народ, изправен против неприятния хайлайф. Това също сме го гледали.

А това, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия се борят, само че не по значимите въпроси, основава у мнозина чувство, че двете са страни на една и съща монета и е нужно търсене на генерална опция.

- Всъщност те дясно и ляво ли са?

- В интерес на истината - не, най-малко във връзка с дясното. По-скоро са доста отместено ляво и това е обикновено, защото България е бедна страна. Традиционната градска десница даже не е в Народното събрание. Но имаме относително прегледна политическа конструкция, посредством и на относително устойчивите стопански индикатори. Но в края на мандата следва преосмисляне на европейското финансиране, което може да промени много неща. Трайно свикнахме източник на богатство да са европейски средства. Ако те намалеят, тогава е допустима и нова радикализация в България.
тагове бсп герб пара свирката
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР