Хенри VIII е роден на 28.06.1491 година. Той е второто

...
Хенри VIII е роден на 28.06.1491 година. Той е второто
Коментари Харесай

Няколко интересни и учудващи факти за Хенри VIII

Хенри VIII е роден на 28.06.1491 година. Той е второто дете на крал Хенри VII и Елизабет Йоркска. В началото изглеждало, че на Хенри младши не му е писано да е крал, защото по-големият му брат Артър трябвало да заеме престола след гибелта на татко им. Въпреки това, след гибелта на Артър, който умрял единствено на 15-годишна възраст, Хенри остава единствения правоприемник на татко си. Когато възрастният мъж си отива от този свят през 1509 година, Хенри става крал. Тогава той е едва на 17 години.

Много скоро той афишира, че ще подписа брак с вдовицата на брат си Артър – Катерина Арагонска. Хенри ръководи съвсем 38 години – до гибелта си през 1547 година. Има обаче няколко много забавни обстоятелството за него, с изключение на този, че имал навика да екзекутира дамите си, откакто му станели скучни.

  1. Невероятно е да вземем за пример, че Хенри VIII не е считан за любим на дамите. Въпреки че бил висок, в добра форма през младините си и със златни коси, той не бил толкоз харесван от нежния пол. Имал 6 съпруги и още доста любовници, но бройка им не била голяма в  с други монарси от неговото време.

Освен това, фактът, че не могъл да направи наследник след 22-годишен брак (Катерина имала 5 спонтанни аборта и съумяла да роди единствено едно момиче), го подтикнал да анулира брака си и да продължи живота си със идната си жена – Ан Болейн, на която става брачен партньор през 1533 година. Техният брак продължава 3 години и през този интервал Ан ражда момиче. В последна сметка е обезглавена.

Следваща в листата е Джейн Сиймор, която ражда единствения наследник на Хенри, само че умира скоро след раждането му. След нея Хенри подписва брак с Ана Клевска, само че бракът им завършва единствено след 6 месеца. За благополучие Ана съумява да оцелее. Петата брачна половинка на Хенри е Катрин Хауърд, която била още младо момиче, когато Хенри съумял да я прелъсти. Кралят живял с нея единствено една година, след което момичето било изпратено в Лондонската кула и обезглавено поради обвиняване в невярност.

Последната брачна половинка на Хенри е Катрин Пар, която сключила брак с краля по насила, макар че обичала различен мъж. Пар обгрижвала Хенри до гибелта му през 1547 година, след което била свободна да се омъжи за мъжа, който обичала, само че за злощастие умряла единствено 15 месеца по-късно – при раждането на щерка им.

  1. През младините си Хенри бил атлетичен мъж, прочут със своето милосърдие и състрадание. Освен това бил добър в стрелбата. Външният му тип и мощ постоянно били обект на злоба в двора. Всичко това обаче се трансформира през 1536 година, когато на 44-годишна възраст той претърпява контузия на крайници по време на шампионат. Хенри, който бил в цялостно бойно снаряжение, паднал от коня си, след което животното се спъва и пада върху краля. В началото всички считали, че Хенри е доста грубо ранен, защото бил в безсъзнание повече от 2 часа.

След случая той продължил да има съществени проблеми с крайници си и е прекомерно евентуално да е имал недиагностицирано мозъчно увреждане. Хенри се трансформирал в различен човек, трансформирал се даже характера му – станал нечовечен и параноичен. Това е интервалът, в който стартира да наранява и убива дамите си.

С течение на времето Хенри стартира да натрупа килограми, приказва се даже, че ядял по 13 пъти дневно, а през останалото време консумирал огромни количества бира и алено вино. Тялото му е заровено в Уиндзорския палат тъкмо до единствената жена, която обичал същински – Джейн Сиймор.

  1. Хенри VIII поръчва изтезанията на доста хора по време на съвсем 38-годишното си ръководство и макар че няма съответни данни за броя на хората, чиято гибел е поръчал, се смята, че те са сред 57 000 и 72 000. Всеки, който се изпречел на пътя му или се противопоставял на настояванията можел да изгуби главата си, без значение от ситуацията си в двореца. В това число влизали и съпругите му, роднините, приятелите и даже държавният деятел Томас Кромуел.

Затова никой не се учудил, когато Хенри поръчал убийството на една монахиня. Името й е Елизабет Бъртън и била известна с това, че можела да предсказва бъдещи събития посредством някаква божествена интервенция. Много хора вярвали на пророкуванията на Елизабет – даже и архиепископа. Така тя получила привилегията да се срещне няколко пъти с краля.

Всичко това обаче се трансформира след опитите на Хенри да откри надзор над британската черква и да анулира брака си с Катерина. Сестра Елизабет се опълчва на решението на краля, казвайки му, че в случай че той подписа брак с Ан Болейн, ще почине в границите на няколко месеца и даже твърдяла, че можела да види крал Хенри в пъкъла.

Доверениците на краля незабавно почнали да скапват репутацията на монахинята, пускайки клюки, че е имала интимни връзки със свещеници, че пророчествата й били погрешни и са плод на нейно умствено заболяване. За краля към този момент не съществувала спънка да отмъсти на Елизабет. Тя била задържана и принудена да удостовери, че думите й са небивалица. Тя била упрекната без съд, след което я обесили за измяна, дружно с още четирима свещеника. Главата й била сложена на Лондонския мост, което я прави единствената жена в историята, подложена на подобен срам.

  1. Хенри VIII бил прочут с усета си към обилния живот, само че малко хора знаят, че с изключение на всичко друго, той е бил и много надарен композитор. Хенри получил най-хубавото за времето си обучение и имал огромна сбирка от музикални принадлежности. Освен това имал необикновен глас и гений на артист.

Освен пристрастеността си към дамите и лукса, кралят бил влюбен и в музиката и разполагал с най-хубавите музиканти, които да му обезпечават развлечение когато и да е. Но той не всеки път разчитал на други хора да го забавляват. Счита се, че самичък е композирал стотици балади и макар че множеството от тях са изгубени през годините, към момента се пазят няколко произведения, които се извършват и до през днешния ден. В Британската библиотека на Лондон се съдържа сбирка от творбите на Хенри. Има и такива, които датират времето, когато е бил на 11-годишна възраст. Някои от композициите са извънредно сложни и комплицирани, което демонстрира, че са написани от един много надарен човек.

  1. Хенри бил мощно повлиян от гибелта на по-големия си брат Артър и през по-голямата част от живота си бил захласнат от здравето си и медицинските грижи. В днешно време щяхме да го назовем хипохондрик, само че по това време просто бил прочут със влечението си към билките. Не е неочакван обстоятелството, че кралят имал аптечка с невероятни отвари, за някои от които се твърди, че е основал самичък.

В епохата, в която животът имал къса дълготрайност, в случай че някой се разболеел, единствена вяра му давали билките. В книгата с предписания на крал Хенри имало разнообразни билкови смазки и отвари за лекуване на рани по крайниците. Говори се, че Хенри не пътувал на никое място без по този начин нужната си аптечка.

В по-напреднала възраст той страда от разнообразни болести, мъчели го хемороиди и рани на краката, които постоянно били увивани в марли, на които били поставяни билки. За страдание огромното количество предписания и билките на краля не могли да му оказват помощ постоянно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР