Хем цената на тока расте, хем го спират, когато и

...
Хем цената на тока расте, хем го спират, когато и
Коментари Харесай

Токът може да е скъп, но за сметка на това е нередовен

Хем цената на тока пораства, хем го стопират, когато и както е комфортно на монополните сдружения. Живеещите в Панчарево, Кокаляне Бистрица, Железницаи други за следващ път /от 2017 година насам/ излязоха на митинг против честите прекъсвания на електриката, което пък, като се изключи че ги оставя на студено и мрачно, им поврежда уредите за бита и им основава куп главоболия. Тази гоненица на мрачно не е годна единствено за изброените селища, а и за доста други в цялата страна. Няма обаче кой да отбрани ползите на потребителите - нито регулатор, нито комисии, които не са самостоятелни, както се самоопределят, защото ги назначава ръководството и получават заплатите си от бюджета.

В началото да припомя, че през юли предходната година токът нарастна приблизително с 2.79% и по този начин ще е до до 30 юни т.г.. За ползващите услугите на ЧЕЗ в Западна България, в това число и София, нарастването е с 2.7 на 100. За клиентите на "Електроразпределение Юг " ЕАД повишаването е с 4.12%, а за "вързаните " за "Електроразпределение Север " АД " оскъпяването е с 1.05%. В тези стойности са включени цената на електрическата енергия, цените за мрежовите услуги и добавката "Задължение към обществото ".
Според мнозина консуматори, монополистите играят по летвата на регулаторите, т.е. в случай че КЕВР пожелае нещо, те ще го изпълнят.

Регулаторът би трябвало да изисква от сдруженията да съблюдават правата на жителите,

другояче за компаниите и техните облаги няма никакви ограничавания. Ние плащаме налози, посредством които се заплаща на определените в регулатора, който да ни пази ползите - това му е работата.


Ако попитате хората от някое от ЕРП-тата за честите повреди, за некачествената услуга, която продават против непрестанно повишение на цените, те ще се оправдават от тук до края на света. Ще изясняват, че проектират мощността в границите на едиколко си киловата, само че вложителите, които вкарват нови мощности, лъжат като декларират 5 киловата, а след това конфигурират 20. После мрежата не устоя и гърми. Много са инстанциите, които дават позволения по веригата, само че енергоразпределителните сдружения имат взор върху всичко и те подписват най-после. Регулаторът пък е този, който би трябвало да вкарва ред в тези бъркотии, не е наша работа да го вършим, нито да поносим неволи от това, че те не си правят съзнателно работата.

Правата на потребителите при прекъсването на тока, са оскъдни,

признава ръководителят на Асоциацията на потребителите Богомил Николов и прецизира, че са такива нашите закони. Виж, в Съединени американски щати, при сходна обстановка хората завеждат групови искове и им заплащат неведнъж над цената на вредата. При нас законът споделя, че в случай че ЕРП не ти доставя тока в точния момент, то след това може да ти приспадне дял от фактурата. Въпросът е: какво тъкмо приспадат като не си употребил ток?! По нашите закони само можеш да подадеш молба да ти възстановят изгорелите уреди, но и това не е напълно по този начин, защото има някакви периоди за часовете след повредата и в случай че ги изпуснеш, отново пиеш една студена вода. Фирмите не признават, че вредите по уредите са от прекъсването на тока и въртят, сучат, да не поемат никаква отговорност. Най-странно е обаче, че при сходни спорове

не ревизира самостоятелен орган, а комисия от електроразпределителната компания,

което си е жива подигравка и възмутителен цинизъм с потребителите. И за това състояние отговорност носят както от КЕВР, по този начин и тези, които хрантутим в Народното събрание сякаш да ни отстояват ползите. Точно те пишат разпоредбите в законите, които основават. От тях зависи да засилят позициите на потребителите, само че те не го вършат десетилетия наред. Трябва да има обезщетително обезщетение, което да не е обвързано с директната вреда, с цел да бъдат принудени монополните сдружения да си гледат съзнателно работата.
Не единствено в регион Панчарево има проблеми с тока, а на всички места в страната, изключително в дребните общини, които са занемарени, забравени от Бога и от царя, както гласи националната мъдрост. Много пари са нужни за вложения и замяна на мощностите както в огромните градове, по този начин и в дребните селища. Тези средства и в този момент ги вземат най-вече през сметките на жителите.

Няма бистрота за вложенията на ЕРП-тата,

ние не знаем какво вършат с нашите пари, какво влагат за повредите и от кое място го вземат. И по този начин е освен с тока, ами и с водата. Ужким им дават концесиите против обещания да влагат средства в възстановяване на инфраструктурата. Държавата обаче съмнително абдикира от контрола на тези компании и те от доста години най-вече оскъпяват тока и водата, само че подобренията, които вършат, са очевидно напълно незначителни. Хората се питат: против какво обаче общинските и държавните контролни ведомства, които храним, не си правят съзнателно работата и не отстояват ползите на консуматори, а мишкуват и разрешават монополните сдружения да вършат каквото си желаят? Докога по този начин!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР