Хем да сме в НАТО, хем да сме с Русия:

...
Хем да сме в НАТО, хем да сме с Русия:
Коментари Харесай

И тогава руснаците току-виж пак ни освободили

Хем да сме в НАТО, хем да сме с Русия: това явно желае болшинството в България. Затова ще отговорим само с български батальон. Пък дано балтийци, поляци и румънци да се пънат да желаят съдружници на своя територия.

Коментар от Веселин Стойнев за:

Батальонът е освен главно тактическо поделение в армията ни, която в действителност е с размерите на корпус. Той се оказа и съществена тактическа фигура на вътрешнополитическия пилотаж в рецесията НАТО-Русия. Нов римейк на "Батальонът се строява " заглушава въпроса за разполагане на сили на НАТО в България, помпайки самочувствието ни на натовска страна със лични сили.

Как реагира България в рецесията НАТО-Русия

София взема решение въпроса за засиленото разполагане на сили на НАТО диалектически и дипломатически. Понеже, по думите на военния министър Стефан Янев, в разполагането на взаимни сили има три вида страни - рамкова страна, страна хазаин и страна с принос, България ще заеме позицията на първите две: рамкова страна и страна хазаин. Така ще образува на своя територия лична бойна група с размер на батальон от към 1000 души, в която ще вземат участие и дребни подразделения от друга страна от Алианса, може би до размер рота. Но командването ще е напълно българско и тя ще работи единствено на българска територия - няма да пращаме този всъщност български батальон зад граница. Той ще тренира по-усилено и ще заздравява оперативната ни съгласуемост със съюзническите армии.

Изобретението на бригаден военачалник Стефан Янев, драговолно рецитирано и от премиера Кирил Петков, е нещо като отвод от зелен документ. То е призвано да удовлетвори мощните русофилски усеща в натовска България. Мнозинството у нас желае хем да сме в НАТО, хем да сме с Русия - каквото и да значи там някаква си Украйна. Затова сякаш ще отговорим с военна мярка - ето, разполагаме 1000 души, но те съвсем всичките са си наши, а така и така са си ситуирани тук. Отделно, че става дума чак за април. Пък дано балтийци, поляци и румънци да се пънат да желаят съдружници, основно американци, на своя територия.

В България от много време има такива настроения: антинатовска проява в София; архивна фотография

Алиансът към този момент е разположил към 5000 военнослужещи в Латвия, Литва, Естония и Полша, а в Румъния от пет години има американски противоракетен щит. Тези сили имат повече алегорично значение и служат за утешение на локалните популации, като Пактът сондира разполагането на спомагателни елементи.

В България обаче това би се случило с принуда и в стеснен мащаб. Затова и министър председателят всъщност не отговори в Народното събрание на въпроса на водача на проруската партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов дали Русия съставлява опасност за националната ни сигурност. Вместо „ да “ или „ не “, Кирил Петков приказва за погазването на интернационалното право и за стратегическите измерения на 100-те хиляди съветски бойци до украинската граница.

Все отново Народното събрание, заклещен в двата си съществени входа сред паметника на Цар Освободител и храма, носещ името на патрона на императора - Александър Невски, бе натовски преклонен при чуването в сряда. Опозицията от ГЕРБ упрекваше кабинета в снишаване, само че някак добродушно – въпреки всичко след съветската инвазия в Крим и Бойко Борисов искаше да вижда платноходки в Черно море, а не натовски кораби. А копеечните депутати единствено се усмихваха ехидно и мърмореха, че натовските сили са непознати, само че не напуснаха Народното събрание в отбрана на Матушка Рус.

Този мирен парламентарен консенсус, основан на „ градивно съдействие със съдружниците от НАТО “, само че основно разчитащ на „ деескалация на напрежението “, въпреки всичко евентуално ще има отвъд-батальонен резултат за армията. Изглежда към този момент е обезпечена необятна политическата поддръжка за точещите се с години капиталови планове за превъоръжаване. Най-вероятно ще бъдат ускорени покупко-продажбите за втората порция изтребители F-16 и за бронираните машини за пехотата. Трябва да се усилят и заплатите на офицери, сержанти и бойци, тъй като е повече от несериозно в конюнктура на растяща неустановеност да се разчита, че сериозният кадрови недокомплект във въоръжените сили може да се попълня с доброволци.

Игра на щастието

Въпросът за рисковете обаче остава. С реализацията на плановете в трите рода въоръжени сили България ще покрие единствено един хигиеничен най-малко на отбранителни качества и даже единствено по отношение на балканските си съседи ще си остане второстепенна военна мощ. Гаранции за сигурността на страната може да даде само присъединяване ѝ в защитителен съюз като НАТО. Но българският консенсус за съюзническа взаимност „ ще участваме минимално, пък и още не му е пристигнало времето “ не работи за предотвратяването на рисковете, а се надява на заобикалянето им. Което не е нищо друго с изключение на игра на щастието. И когато на следващия ден останем без активи, няма да има с какво да играем и на лотария. Тогава и съдружниците могат да ни кажат „ ще ви оказваме помощ минимално, и то като му пристигна времето “. А през това време руснаците току-виж отново ни освободили - този път единствено с една хибридна война.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР