Хелоуински артефакти на Четвъртък пазара в ПловдивПодобно на Свети Валентин,

...
Хелоуински артефакти на Четвъртък пазара в ПловдивПодобно на Свети Валентин,
Коментари Харесай

Хелоуински артефакти на Четвъртък пазара в Пловдив

Хелоуински артефакти на Четвъртък пазара в Пловдив
Подобно на Свети Валентин, и Хелоуин се настани в родния ни празничен календар в обозримото минало, само че и двата привнесени празника си имат своите почитатели. Пазарът по никакъв начин дори не остава апатичен, а признакът на Хелоуин - тиквата, изрисувана, издълбана, отгледана от специфичен за задачата вид, краси шарената есенна плодово-зеленчукова панорама на най- огромното селскостопанско пазарище в центъра на Пловдив, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Няма метод да изрисуваш домати или краставици, само че блестящо оранжевите кръгли тикви са декорирани в духа на плашенето. Търговците крият кой тъкмо е сортът, само че не е мъчно да се разбере- селекционираната особено за Хелоуин тиква е холандският вид Cucurita maxima L. Тя има няколко основни преимущества пред останалите- кората и е мека и се дълбае елементарно, цветът и е ослепителен и кондензиран, издръжлива е и може да оцелее по- дълго от останалите, а вътрешността отново е вкусна. Расте 110 дни и нормално тежи сред 4 и 8 кг, само че на Четвъртък пазара тиквените артефакти са по- дребни. Продават ги по 8 лв. и търговията върви.

Тиквата удивлява с многото си приложения. Можеш да я ядеш, да я дълбаеш за фенер, да я изрисуваш, да готвиш вътре в нея задушено, да декорираш градината си, да я използваш за ваза, а семките също се ядат. Впрочем доста преди да чуем за американския празник Хелоуин, разнасяхме фенери от издълбани тикви по това време на годината.

Пловдив през днешния ден "подпира" непознатия празник с родни традиции, сходни по смисъл. Докато едни дълбаят тикви и се маскират като вещици, тази вечер кукери ще разтресат големи чанове по Главната. Въпросът е да уплашим неприятното и то да си иде.

Както се споделя, няма неприятно....А и пазарът наподобява доста изящен. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР