Хеликоптерната площадка в УМБАЛ Света Анна“ в София влиза в

...
Хеликоптерната площадка в УМБАЛ Света Анна“ в София влиза в
Коментари Харесай

Първата в София болнична хеликоптерна площадка е в „Св. Анна“

Хеликоптерната площадка в УМБАЛ „ Света Анна “ в София влиза в системата на незабавната въздушна помощ. Тя е първата в столицата, която е записана съгласно всички европейски и български условия като болнично вертолетно летище. По този мотив в понеделник министърът на превоза Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на изпълнителния шеф на лечебното заведение доктор Славчо Близнаков.

Хеликоптерната площадка в болничното заведение е построена още преди години. По думите на доктор Близнаков на нея са кацали хеликоптери и са обслужени най-малко 10 незабавни случая.

Сега сме част от една цялостна национална система за оказване на незабавна помощ по въздух. Едно е да си изолиран, друго е да си част от тази система, което е голям прогрес в незабавната помощ “, разяснява шефът на болничното заведение, представен от Българска телеграфна агенция.

Припомняме, че първата площадка в страната, която бе сертифицирана за полети на незабавната помощ, бе тази в частната МБАЛ „ Уни Хоспитал “ в Панагюрище. 

 хеликоптерна площадка в

Министърът на превоза разяснява, че при положителни климатични условия първият хеликоптер ще пристигна в България на 31 януари, прелитайки от Италия до България. По думите му това е доказано и от страна на италианската компания „ Леонардо “, от която бяха закупени летателните машини.

Първият хеликоптер следва да бъде регистриран в Регистъра за цивилен въздухоплавателни средства в България, да получи своето уверение за летателна валидност, а операторът – своя лиценз.

До края на юни пък би трябвало да дойде вторият хеликоптер, който ще бъде ситуиран в оперативната база в Долна Митрополия. Третият ще пристигна през декември и той ще е разполагаем в оперативната база в Сливен.

Припомняме, че за база в Сливен се употребява съществуващата инфраструктура на летище „ Бършен “. Предстои обаче да се извърши ремонт и да се основат всички нужни условия за опериране и обслужване на хеликоптера.

По думите на Гвоздейков са подадени осем заявки към Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателния администрация “ за лицензиране на болнични хеликоптерни площадки в София и други обитаеми места в страната.

 Министърът на превоза връчва документите за регистрация на изпълнителния шеф на болничното заведение
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР