Хеликоптерът за спешна медицинска помощ надгражда спешната медицинска помощ като

...
Хеликоптерът за спешна медицинска помощ надгражда спешната медицинска помощ като
Коментари Харесай

Димчо Добрев: Хеликоптерът за спешна медицинска помощ надгражда спешната медицинска

Хеликоптерът за незабавна здравна помощ надгражда незабавната здравна помощ като цяло и ще сътвори опция за реакция в границите на „ златния час " за оказване на помощ на нуждаещите се и превозването им в съответното лечебно заведение. Това сподели Димчо Добрев - шеф на „ България Хели Мед Сървиз ", в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Случаите, при които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще се дефинират според медицинските стандарти за незабавна здравна помощ от способени медицински лица. „ След като те вземат решение, че даден случай е за хеликоптер, по съответния протокол информацията протича до оператора „ Хели Мед Сървиз ", който подвига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, става известно помощ на пациента, пациентът се натоварва, транспортира медицинският екип на място, става известно помощ на пациента и пациентът се транспортира в приемащата болница ", изясни Димчо Добрев.

От май месец с смяна на европейския правилник, касаещ системата за незабавна здравна помощ, част от планинската активност и избавителните интервенции ще могат да се извършват в системата HEMS. Първият хеликоптер няма да разполага с лебедка. Преди идването на втория и третия хеликоптер образование ще преминат по трима оператори - общо шест, за работа с лебедка. Това е профилиран тип подготовка и ще може да се оказва помощ по въздух с стартирането на лебедка със избавител или повдигане на потърпевш от мястото на събитието ", изясни още Добрев.

Нощни полети не могат да се извършват, защото операторът е нов и по Регламент 965 това е неразрешено преди натрупването на нужния опит.

Велин Андреев е един от водачите, минали сертифицирано образование в Италия за ръководство на хеликоптера. „ Обучението мина в Академията на „ Леонардо хеликоптерс ". То включваше теоретична част, изпит и летателно образование. В летателното образование преминахме през огромна част от спешните процедури, които се постанова да се извършват. Благодарение на това, че самата база на „ Леонардо " се намира в планински регион, имахме и такива полети ", описа той.

След узаконяване на оператора се плануват и вътрешни образования според Регламент 965.

Хеликоптерът има ограничавания за полет при условия на обледенение. „ Това е композиция от разнообразни фактори - мокрота на въздуха, минусови температури. Това са редки случаи. Другото ограничаване е при съществуването на гръмотевична активност ", изясни водачът.

В екипа на хеликоптера постоянно ще има здравно лице. Предвижда се хеликоптерът да извършва и полети за снабдяване на незабавни медицински консумативи или личен състав, както и при донорски обстановки, посочи Велин Андреев.

Вертолетът е извънредно мощен, с доста съвременни мотори и има отлични характерности на висене. Това, че е оборудван със ски, разрешава кацане на неравномерен терен, изясни водачът.

Хеликоптерът може да стартира да извършва задачи след привършване на всички вътрешни образования.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР