Главният прокурор на Монтана е изправен пред жалба за професионално поведение. Говорителката го нарича незаслужено

...
ХЕЛЕНА, Монт. (AP) — Ултраконсервативният главен прокурор на Монтана е
Коментари Харесай

ХЕЛЕНА, Монт. (AP) — Ултраконсервативният главен прокурор на Монтана е обвинен в професионално нарушение по обвинения, че службата му се е опитала да подкопае Върховния съд на щата в защитата на закон, който позволява на републиканския губернатор да заема свободни съдебни длъжности без участието на дългогодишна комисия, която ветеринарни кандидати.

Службата на дисциплинарния съвет, която регулира адвокатите в Монтана, подаде жалба срещу републиканския главен прокурор Остин Кнудсен във вторник.

Кнудсен или адвокатите под негов надзор „рутинно и често подкопаваше общественото доверие в справедливостта и безпристрастността на нашата съдебна система, като се опитваше да избегне авторитета на Върховния съд на Монтана и накърняваше интегритета на съдебната система и отделните съдии, които бяха надлежно избрани от гражданите на Монтана да вземат решения," специален прокурор Тим Щраух пише в жалбата.

Жалбата нарича изявленията, направени от канцеларията на главния прокурор в съдебните документи, като „пренебрежителни, недостойни, неучтиви и/или неуважителни и представляват съзнателно неподчинение на задължение по правилата на трибунала.“

В него се иска комисията по практика на Върховния съд да проведе изслушване и да направи препоръки към съдиите дали Кнудсен трябва да бъде подложен на дисциплинарно наказание.

Говорителка на Кнудсен каза, че обвиненията са неоснователни и политически мотивирани, тъй като Кнудсен се стреми да бъде преизбран през следващата година, и произтичат от легитимен спор между законодателната и съдебната система.

„Никой не трябва да бъде преследван за това, че има различно мнение отколкото тези на власт“, ​​каза Емили Кантрел в изявление в сряда. „Главният прокурор очаква с нетърпение да подаде отговора си в комисията.“

Въпросът започна със съдебно оспорване на закон от 2021 г., който премахна Комисията за съдебни номинации и даде на републиканския губернатор Грег Джанфорте правомощието да назначава нови щатски съдии, ако място е било освободено между изборите. Върховният съд на Монтана в крайна сметка постанови, че законът е конституционен. които са ангажирани със справедливото, последователно и обективно прилагане на закона", повтаряйки републиканските критики към активистката съдебна система през последните години.

В хода на защитата на новия закон, Главната прокуратура научи, администраторът на съда проведе анкета по имейл сред членове на Асоциацията на съдиите в Монтана относно предложения закон за назначаване на съдии. Главният съдия на Върховния съд Майк Макграт се оттегли от делото, защото беше помолил Джанфорте да не подкрепи законопроекта.

Щатският съдия, който беше назначен да замести Макграт по делото, също се оттегли, след като беше разкрито, че той е гласувал в анкетата, изпратена по имейл, заявявайки, че се противопоставя на законодателството.

Законодателната власт поиска от съдебния администратор резултатите от анкетата, но тя каза, че не пази тези имейли или записи.

След това законодателите издадоха призовка до Министерството на администрацията, което включва отдела за информационни технологии на щата, за три месеца имейли, принадлежащи на администратора на съда, в очевидно усилие да получат информацията за проучването. Ден след издаването на призовката отделът — чийто администратор беше назначен от Джанфорте — предаде 5000 имейла на две USB устройства, които се озоваха в офиса на Кнудсен, каза Щраух.

Не е ясно как адвокатът Генералният офис дойде, за да представлява законодателната власт с републиканско мнозинство в случая с призовката, пише специалният прокурор.

Върховният съд на Монтана временно отмени законодателната призовка в очакване на изслушване. Но главният прокурор Кристен Хансен, вече покойна, отговори, че „законодателната власт не признава тази заповед на съда за обвързваща и няма да я спази. Законодателната власт няма да приеме намесата на Съда в разследването на сериозното и обезпокоително поведение на членове на съдебната власт. Призовката е валидна и ще бъде изпълнена.“

След изслушване Върховният съд окончателно отмени призовката в становище, в което консервативният съдия Джим Райс нарече отговора на Хансен „очевидно пренебрежителен“.

< p>Съдебният съдия Лори Маккинън каза, че законодателната призовка „е била грубо предназначена да се намеси, ако не и да злослови, на равен и независим клон на правителството“, нарушавайки конституционната доктрина за разделение на властите.

Съдът разпореди Офисът на Knudsen незабавно да върне имейлите. Но на офиса на Кнудсен са били необходими най-малко осем месеца, за да го направи, се посочва в жалбата.

В неуспешен опит да се поиска от Върховния съд на САЩ да вземе решение относно заповедта за отмяна на призовката, офисът на Кнудсен твърди, че: „Съдебната саморазправа в този мащаб може да е безпрецедентна в историята на нацията.“

Офисът му твърди, че съдиите, като не са се отказали от изслушване на делото, са осигурили „резултат, който ги освобождава от разследване подтикнати от собственото им неподходящо поведение“, и че отказът на законодателна призовка позволява на Върховния съд на Монтана „да скрие неправомерното поведение на съдебния клон от светлината на деня“.

Върховният съд на Монтана включва двама съдии, първоначално назначени от демократ губернатор, един назначен от републикански губернатор, един, който е бил офицер от Демократическата партия, и трима други, избрани в съда в непартийни надпревари.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР