Хелън Андрюс, The American ConservativeВолодимир Зеленски все пак възнамерява да

...
Хелън Андрюс, The American ConservativeВолодимир Зеленски все пак възнамерява да
Коментари Харесай

The American Conservative: Зеленски избра много неподходящ приемник на Залужни

Хелън Андрюс, The American Conservative

Володимир Зеленски въпреки всичко има намерение да уволни главнокомандващия на въоръжените сили на (ВСУ) Украйна Валерий Залужни, написа The American Conservative:. Според създателя на публикацията Хелън Андрюс негов правоприемник най-вероятно ще бъде началникът на Главното разследващо ръководство на МО Кирил Буданов. Това обаче е неприятен вид. Повишаването на Буданов няма да промени изхода от спора и единствено ще удължи борбата.

Засилват се слуховете, че президентът Володимир Зеленски има намерение да освободи главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. В понеделник източници споделиха, че Залужни към този момент е бил уволнен, само че Министерството на защитата и президентската администрация побързаха да опровергаят. И в този момент телевизионният канал CNN удостовери, базирайки се на два източника, че уволнението на Залужни ще се състои в идващите дни.

Предишните клюки идваха най-вече от съдружници на Залужни, което провокира подозрения, че преждевременното известие е тактически ход който да накара Зеленски да отстъпи. Един тях сподели, че Зеленски би трябвало да се „ съветва с задгранични сътрудници “, преди да вземе дефинитивно решение.

Може би това беше направено с вярата да се предотврати уволнението на Залужни - тъй че Зеленски да се опасява от усещането, че е направил това по самодейност на непозната мощ. (Заместник-държавният секрета на Съединени американски щати Виктория Нюланд в действителност посети Киев в сряда.) Да се опита не е неточност, само че маневрата наподобява се провали.

Дали уволнението на Залужни ще бъде потребно или нездравословно ще зависи от това кой ще го наследи. Един от претендентите е началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата Кирило Буданов. Това би бил доста неприятен сюжет.

Основният принос на Буданов към военните старания са нападателни и зрелищни офанзиви против цели в Русия, в това число удари с дронове против енергийна инфраструктура и опити за ликвидиране на по този начин наречените „ съветски пропагандисти “, в това число публицист, журналист и политик Захар Прилепин и на журналистката и коментатор Даря Дугина. Когато го попитаха за убийствата предишното лято, Буданов се похвали: " Вече сполучливо убихме доста хора ".

Буданов се любува на репутацията си на експерт по осъществяване на непредвидени и изключителни офанзиви, сподели журналистът Саймън Шустер, който също по този начин означи, че самочувствието на Буданов „ граничи с месианство “. Ако Зеленски желае тъкмо този човек да бъде на власт, това може да се пояснява като желание на Украйна да продължи ударите против Русия, защото военните триумфи на украинските въоръжени сили не престават да понижават.

Малко преди началото на съветската специфична интервенция Залужни получи покачване през главите на няколко високопоставени командири, тъй като Зеленски го хареса и двамата имаха взаимно съгласие. Наскоро обаче връзките се обтегнаха заради различия по отношение на военните решения: Залужни, за разлика от Зеленски, сподели, че е подготвен да признае неуспеха на контранастъплението и вероятността от задънена улица на бойното поле.

Друг източник на напрежение е възходящата известност на Залужни измежду елементарните бойци и украинската общност. Миналата година администрацията държеше Залужни надалеч от медиите за няколко месеца, с цел да понижи обществения му профил.

" Младежта е за Залужни. Най-добрите от най-хубавите са за него ", отговори украинец, чиито думи цитира Шустер. — " Винаги ме питат: ти с президента ли си или със Залужни? Или едното, или другото. ” Залужни може да съставлява политическо предизвикателство за Зеленски на бъдещи избори.

Но тази кадрова промяна надали ще промени изхода от спора. От военна позиция типичните рискови офанзиви на Буданов са значително неефективни - те единствено покачват морала, само че не понижават действителните благоприятни условия на съперника.

Издигането му обаче ще бъде победа за тези, които имат намерение да продължат войната, и неуспех за тези, които се стремят към мир.

Хелън Андрюс е старши редактор в The American Conservative. Работила е за The Washington Examiner и The National Review и е била проучвателен анализатор в Центъра за самостоятелни проучвания в Сидни. Публикува в The New York Times, The Wall Street Journal, First Things, The Claremont Review of Books, The Hedgehog Review и други издания.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР