Хазната започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник

...
Хазната започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник
Коментари Харесай

Приходите от ДДС в бюджета се свиват в края на април

Хазната стартира да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на доходи - налога върху добавената стойност. В края на април финансовото министерство регистрира, че от Данък добавена стойност в бюджета са влезнали 4,905 милиарда лева Това е със 143,5 млн. лева (2,8%) по-малко от събраното за същия интервал на предходната година, макар общата инфлация и растежа на брутния вътрешен артикул на страната.

Причина за отрицателната наклонност е спад в приходите от Данък добавена стойност от импорт. В съпоставяне с първите четири месеца на предходната година, в този момент постъпленията са със 7% по-малко и доближават 1,921 милиарда лева.

Най-значително е понижението на данъка от вноса на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно съоръжение, оповестява финансовото министерство. Постъпленията от Данък добавена стойност са паднали и поради по-ниската цена на внасяния недопечен нефт. От МФ не показват с какъв брой е паднала цената към април, само че в отчета им от месец март разликата бе 44% (от 97,7 $ за барел приблизително за първото тримесечие на 2022 година до 54,1 $ за барел приблизително за същия интервал на 2023 г.) 

Наскоро шефът на Агенция " Митници " Павел Геренски осведоми депутатите от бюджетната комисия за забележителен спад освен на цената, само че и на количествата недопечен нефт, който внася " Лукойл Нефтохим " - главно перо в събирания от митниците Данък добавена стойност. За първите четири месеца на годината бургаската рафинерия е внесла с 223 млн. кг или 11% по-малко недопечен нефт, само че в стойностно изражение свиването е с 43%. Митниците регистрират спад и във вноса на дизелово гориво и други петролни артикули, а също и на метали.

През първите четири месеца на 2023 година се следи намаляване на Данък добавена стойност от импорт на всички стопански групи артикули като се изключи групата „ Храни и питиета “, излиза наяве от данните на МФ.

И до момента в който данъчните доходи от импорт падат, то българският експорт като цяло върви нагоре, а с това и заявеният за възобновяване Данък добавена стойност. Това е и повода през първите три месеца на годината постъпленията на Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната да бяха по-ниски от тези през предходната година. Към края на април събраният Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната излиза на равнището от предната година - 2,983 милиарда лева. 

За първите четири месеца на годината възобновеният Данък добавена стойност на експортьори е 2,262 милиарда лева, което е с 18,3 % повече от предходната година, показва МФ. " За интервала при 22 сдружения е регистриран растеж над 10 млн. лева на заявения за възобновяване Данък добавена стойност. Само от тези сдружения заявеният за възобновяване Данък добавена стойност е 760 млн. лева, което е с 584 млн. лева (ръст от над 300 %) повече по отношение на същия интервал на предходната година. Основната активност на тези сдружения е търговия с горива, електрическа енергия, специфична продукция и медикаменти ", се споделя в доклада на МФ.

За по-ниските доходи от Данък добавена стойност виновност имат и признатите от второто полугодие на предходната година понижени ставки от 9% за парно и природен газ, както и въвеждането на нулева ставка за самун и брашно. Загуба за бюджета носи и и нарастването на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хиляди лева на 100 хиляди лева от 1 януари тази година.

В последна сметка с помощта на по-добрите приходи от налога върху приходите на жителите и от налог облага на компаниите общите данъчните доходи за първите четири месеца на годината излизат с към 6,5% по-високи от предходната година и в края на април доближават 9,879 милиарда лева. 

При неналичието на признат нов бюджет за тази година и следващо удължение на действието на бюджета от предходната година, страната месечно може да харчи 1/12 част от миналогодишните разноски, само че не повече от събраните доходи за съответния месец.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР