Хазната започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник

...
Хазната започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник
Коментари Харесай

Хазната започна да закъсва – приходите от ДДС падат

Хазната стартира да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на доходи – налога върху добавената стойност. В края на април финансовото министерство регистрира, че от Данък добавена стойност в бюджета са влезнали 4,905 милиарда лева Това е със 143,5 млн. лева (2,8%) по-малко от събраното за същия интервал на предходната година, макар общата инфлация и растежа на брутния вътрешен артикул на страната.

Причина за отрицателната наклонност е спад в приходите от Данък добавена стойност от импорт. В съпоставяне с първите четири месеца на предходната година, в този момент постъпленията са със 7% по-малко и доближават 1,921 милиарда лева, написа Сега.

Най-значително е понижението на данъка от вноса на горива и смазочни материали, промишлени доставки и транспортно съоръжение, оповестява финансовото министерство. Постъпленията от Данък добавена стойност са паднали и поради по-ниската цена на внасяния недопечен нефт. От МФ не показват с какъв брой е паднала цената към април, само че в отчета им от месец март разликата бе 44% (от 97,7 $ за барел приблизително за първото тримесечие на 2022 година до 54,1 $ за барел приблизително за същия интервал на 2023 г.)

Етикети: ДДС
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР