“Хазартната зависимост в България придобива епидемични измерения. Всеки ден около

...
“Хазартната зависимост в България придобива епидемични измерения. Всеки ден около
Коментари Харесай

“Възраждане”: Хазартната зависимост е нож в сърцето на нашето бъдеще

“Хазартната взаимозависимост в България придобива епидемиологични измерения. Всеки ден към 70 души се записват в Регистъра за уязвими лица в Национална агенция за приходите и по този начин желаят от страната помощ, с цел да се оправят със зависимостта. От средата на декември 2022 година са се записали над 30 000 души. Представете си междинен по величина град, като Севлиево, Велинград, Марица или Нова Загора, цялостен единствено със подвластни от хазарт хора.

Хазартната взаимозависимост е включена в Международната подредба на заболяванията и вреди на психологичното и физическото здраве. Голяма част от подвластните изпадат в депресивни положения и предвид на това не е чудно, че те имат доста високи равнища на мисли за самоубийство. Проучванеq извършено в Съединени американски щати измежду хазартнозависими демонстрира, че сред 12% и 18% от тях са правили опити за самоубийство. ”, съобщи от парламентарната естрада Климент Шопов.

Поводът за неговото изявление беше инициираното от “Възраждане ” чуване на ръководителя на Съвета за електронни медии, по отношение на множеството реклами на
хазартни игри по радиото и малкия екран и проблемите, с които се сблъсква Съвет за електронни медии, при опитите за тяхната регулация.

В допълнение беше посочено, че съгласно член 10, алинея 1 от Закона за
хазарта, реклама за хазартни игри, ориентирана към малолетни и малолетни лица, е неразрешена. Освен това, през декември месец 2022 година, част от хазартните уредници подписаха меморандум за саморегулация, в който сами си постановат възбрана, че няма да оповестяват размера на бонуси, парични и/или предметни награди в радио и телевизионни реклами и няма да излъчват рекламни известия в радио и телевизия в часовия пояс от 5:00 до 18:00 ч., с изключение на в границите на излъчванията на спортни събития и мероприятия.

Въпреки тези ограничения е явно, че в рекламите се употребяват известни лица и принадлежности на влияние, посредством които се доближава до подрастващите. Почти всяко дете може да изпее по една от рекламните песнички за
бонуси от хазартните игри. Този триумф на хазартните уредници е нож в сърцето на бъдещето на България, тъй като рефлектира точно върху най-младите и уязвими членове на обществото. В Европа наклонността е законодателите мощно да лимитират хазартните реклами, даже непосредствено да ги не разрешават. Примери има като Италия, Холандия, и Белгия. В тази връзка, от най-голямата опозиционна мощ желаеха да схванат, какъв е опитът на другите национални регулатори във връзка с хазартните реклами, както и по какъв начин биха могли да се интегрират положителните образци в това отношение по отношение на българското законодателство.

Председателят на Съвета за електронни медии изцяло поддържа мнението, изложено от “Възраждане ”, като удостовери пагубното влияние на хазартната взаимозависимост, както върху индивида, по този начин и върху фамилията, като най-малката обществена единица и обществото като цяло. Също по този начин, тя призна, че Съвет за електронни медии не може да управлява рекламите на
хазарт дейно и в целокупност и заради тази причина смята, че би трябвало да има промени в Закона за хазарта, свързани с рекламите на залагания и прикани за цялостна възбрана на рекламите на хазартни игри.

Припомняме, че точно Законопроект в този дух беше импортиран от “Възраждане ” декември месец, предходната година, до чието разглеждане не се стигна тогава, само че по думите на ръководителя на “Възраждане ”, Костадин Костадинов, той ще бъде препоръчан като наложителна точка за разглеждане идната сряда. На чуването направи усещане фактът, че от ПП-ДБ и Движение за права и свободи не задодоха никакви въпроси и не се поинтересуваха от хилядите унищожени животи на български жители поради хазартната взаимозависимост. Не би могло да бъде друго, тъй като тъкмо икономическите кръгове към тези партии прибират тлъсти комисиони, поради големите и сенчести капитали, които се изливат в хазартния бизнес.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР