Хайки за напуснали образователната система пуска държавата. От днес мобилни

...
Хайки за напуснали образователната система пуска държавата. От днес мобилни
Коментари Харесай

Тръгват хайки за избягали ученици


Хайки за напуснали просветителната система пуска страната. От през днешния ден мобилни екипи стартират да обикалят адресите на деца, които са отпаднали или не са посещавали в никакъв случай учебно заведение или предучилищна група. По данни на просветителното министерство става въпрос за над 200 000 възпитаници, съобщи Българска национална телевизия. Хайките ще включват обществени служащи, служители на реда, учители, шефове, посредници и психолози. Общо над 11 000 експерти ще убеждават родители и деца, че мястото им е в класната стая.

Където не става с положително, ще се подходи по-друг метод, стана ясно по време на необятна полемика по тематиката, извършена в Министерски съвет. " Там, където няма съпричастност, там където няма поддръжка от фамилията, там, където фамилията просто споделя, не желае да праща децата в учебно заведение, ще има санкции и отнемане от обществени права ", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Ако повода детето да не посещава учебно заведение е финансова - то ще бъде подкрепено - по какъв начин и под каква форма, ще споделя учителят и неговата рекомендация ще бъде наложителна за обществените служби. Социалните заплащания от ден на ден ще са обвързани с просветителните потребности на детето. Предвиждат се и промени в Наказателния кодекс - какво тъкмо би трябвало да се случи на родители, които не пускат децата си на учебно заведение, към момента се разисква.

Оказва се, че има и деца, които не вървят на учебно заведение поради родителите си, които са необразовани или са посещавали учебно заведение напълно малко. Поради което не виждат за какво да изпращат и наследниците си там. " Нашите разбори демонстрират, че огромна част от децата в фамилии с невисок учебен ценз не са обхванати от системата на предучилищно обучение ", съобщи просветителният министър Красимир Вълчев. А това съгласно експертите е причина за по-трудната им интеграция след това. Затова мобилните групи ще работят и с тази група деца.

По време на разискването стана ясно още и че страната ще подтиква учителите, които работят за връщането на децата по чиновете. По всяка възможност те ще могат да разчитат и на повече пари. " При всички случаи ще се обръща особено внимание на тези учители, които работят с деца с по-труден профил, от такива региони или учебни заведения. От позиция на заплащане приказвам ", означи Томислав Дончев.

Специална осведомителна система ще събира данни за всяко дете и възпитаник. Базата ще бъде налична за екипите, които работят с децата. Създава се и народен телефон, на който всеки ще може да подава сигнал за изнемощял възпитаник - 0800 10 112. След като детето бъде върнато в клас, следва по-сложната задача - да бъде уверено, че си коства да остане.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР