Хайде да видим сега това, което сме обещали на хората,

...
Хайде да видим сега това, което сме обещали на хората,
Коментари Харесай

Хайде да видим сега това, което сме обещали на хората, ще го направим ли

" Хайде да забележим в този момент това, което сме дали обещание на хората, ще го създадем ли, или е било единствено предизборна залъгалка ".

Това съобщи лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова преди началото на срещата, инициирана от нейната партия, по отношение на макрорамката на бюджета за 2023 година и незабавни ограничения за поддръжка на семействата и бизнеса. Коментарът на Нинова бе във връзка на това, че от Българска социалистическа партия желаят нарастване на минималната заплата на 850 лв., каквото са желали и от " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и други партии.

На срещата пристигнаха представители на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи. От " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък " не участват на диалозите.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев разяснява пред публицисти в Народното събрание, че сега е малко авансово и няма да е дейно да се водят диалози за бюджета. Той сподели, че в този момент е завършила среща с работодателски организации, само че няма да остане за тази, инициирана от Българска социалистическа партия, тъй като " когато се гледа бюджетът за идната година, най-хубавият принцип е да го приема този, който ще го извършва ".

" Като че ли продължава предизборното говорене и ако сега вършим срещи, на които ще даваме обещания и авансово слагаме условия на бюджета, тъй че той да бъде неосъществим или да влезем в серпантина на нови заеми, по-добре е да бъдем по-внимателни, да забележим действителните индикатори ", разяснява Стефан Янев.

Той уточни, че когато стартира работата на Народното събрание, в бюджетната комисия ще водят съществени диалози.

Преди началото на срещата Венко Сабрутев от Политическа партия разяснява, че следва да чуят кои ще са политиките, които другите партии ще водят. Очаквам да забележим какво всички ще показват, ние ще бъдем градивна съпротива, сподели той и добави, че ще показват " топ 16-те политики на Политическа партия. Сабрутев посочи, че ще показват политики, свързани с битката с корупцията, подкрепяне на уязвимите групи, растеж на приходите и стопанската система, подкрепяне на бизнеса. Искаме таван на недостига - до 3%, сподели още той.

Нинова разяснява, че отсъствието на три от политическите сили е тяхно решение.

" Може би това демонстрира, че тези тематики не са значими за тях, за нас те са най-важни ", съобщи Нинова.

Тя уточни, че без значение дали ще има или не държавно управление, бюджетът би трябвало бъде признат. Нинова сподели, че са се подготвили с осъществяването на бюджета към този миг и правят оценка социално-икономическата обстановка сега като добра.

Относно отсъствието на " Демократична България ", Нинова разяснява, че не приема аргумента, че служебният финансов министър би трябвало да беседва с парламентарните партии.

" Служебният финансов министър е задължен да внесе бюджета, само че тези, които ще го решаваме, сме парламентарните партии и е хубаво да стартираме да приказваме между тях и да го обсъждаме, разяснява тя. Но щом не желаят този диалог, евентуално ще го проведем в зала ", добави тя.

Желанието ни на тази среща е да реализираме най-малко единодушие по най-важните и неотложни ограничения, с които да дадем на хората и на компаниите предвидимост и успокоение - дали ще има таван на цените на газ, ток, парно и вода, две цени за заплащане - една за по-бедни хора, друга за хора с по-високи приходи, дали ще въведем разбиране " енергийна беднотия ", с цел да можем да компенсираме енергийно бедните фамилии, сподели водачът на Българска социалистическа партия. Тя добави, че биха желали да обсъдят и продължаването на помощта за компаниите за тока и макрорамката за бюджета за идната година.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР