Хай-тек фирмите и техните офиси се превръщат в гравитационни центрове

...
Хай-тек фирмите и техните офиси се превръщат в гравитационни центрове
Коментари Харесай

Дистанционната работа уж взе връх, а Big Tech строи ли, строи офиси


Хай-тек компаниите и техните офиси се трансформират в гравитационни центрове – ядра за други бизнеси
(снимка: CC0 Public Domain)

Ким Уелш живее на няколко крачки от центъра на Сан Хосе от две десетилетия и с подготвеност признава, че кварталът ѝ не е това, което бихте очаквали от по този начин наречената „ столица “ на Силициевата котловина. „ Малък “ и „ недоразвит “ са първите думи, с които го разказва. Но Уелш, която управлява икономическото развиване на града, от дълго време работи, с цел да го оживи.

Преди четири години тя си е осигурила същинско украшение за тази цел – план за нова постройка на Гугъл в западната част на центъра. За разлика от хай-тек парковете в района, проектът на Гугъл възприема по-нов модел, интегриращ офис-сградите с жилища, транспортни услуги и публични пространства.

Планът носи със себе си опасения по отношение на смяната на образа на мястото и пренаселеността, само че след години сложни договаряния с бизнесмените и общностните групи градът най-сетне доближава до съглашение. „ Имаше такова чувство, при което си казваш, „ О, Боже, това в действителност ще се случи “, споделя Уелш, представена от.

Но вместо това се случва Covid-19. Офисите биват затворени. Хокейните игри – едно от огромните събития в центъра – секват. Любимите магазини и заведения за хранене са затворени. Съдбата им е сложена под въпрос.

Същото би могло да се каже и за доста по-голямата орис на региона на „ залива “ на Сан Франциско, дом на огромен брой служащи от високотехнологичната промишленост с опция и средства за работа отвред. Много от тях въобще не са тук към този момент. Техните компании – такива като Pinterest, Dropbox, Twitter и Yelp – са обезпечили опция за отдалечена работа. По-големите софтуерни компании, такива като Фейсбук и Salesforce, също възнамеряват „ по-гъвкави графици “.

И по този начин, до момента в който нейният личен личен състав работи през Zoom, Уелш нямаше по какъв начин да не се чуди за огромните проекти, които тъкмо е довела до сполучлив свършек. Какво ще прави Гугъл в Сан Хосе? Дистанционната работа се хареса на мнозина. Ако хората към този момент не се нуждаят от офиси, то нуждаят ли се от града, от центъра?

Една година по-късно Уелш е оптимист. Градът е все по този начин витален. Специалистката регистрира, че към този момент има дузина огромни градежа на бизнес-сгради, които са на ход. Те въобще не са изостанали поради пандемията. Тук не е включена Гугъл, която – след шестмесечно забавяне – ще „ влезе “ на разискване в градския съвет през май.
още по тематиката
Като цяло плановете възлизат на милиони квадратни метри нови офис-площи и потенциал за хиляди служащи в центъра на Сан Хосе. На ход са проекти, които дават обещание десетилетия напредък. Уелс е скептична към прогнозите за идната крах на своя град и района. Според нея, „ слуховете за гибелта на Силициевата котловина са мощно пресилени “.

Изненадващ детайл в пандемията е издръжливостта на упоритостите на софтуерните компании да строят недвижими парцели. Извън Сан Хосе Гугъл също има градежи – компанията съобщи през октомври, че ще разшири съществуващите си офиси чартърен на брега на Сан Франциско с близо една трета и ще продължи главните нови разработки в Маунтин Вю и Сънивейл. Плановете са замислени още преди пандемията. Всички те плануват десетилетия напредък.

В диалог за приходите по-рано този месец Рут Порат, основен финансов шеф на компанията майка на Гугъл – Alphabet – съобщи, че разноските за създаване и надграждане на офиси ще бъдат „ нормализирани “ през актуалната 2021 година

„ Ние имаме вяра, че съдействието в офиса ще бъде също толкоз значимо за бъдещето на Гугъл, колкото е било и в предишното “, написа изпълнителният шеф Сундар Пичай в неотдавнашен имейл до личния състав. Компанията възнамерява да даде на чиновниците си опция да идват в офиса три дни в седмицата, когато се „ завърнат “ през септември.

Междувременно Фейсбук възнамерява да остави служащите си да се трудят отвред. През май, откакто дълго време наблягаше смисъла на инженерните центрове, основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг сложи нова цел за 50% отдалечена работа. Същия месец Фейсбук показа обновен дизайн за новия си кампус в Менло Парк, наименуван „ Уилов Вилидж “, с място за 3400 служащи и 1700 къщи.

Компанията продължава да уголемява наличието си и в други градове. Според Зукърбърг, Фейсбук продължава да употребява „ цялото си настоящо и планувано пространство “.

До огромна степен протичащото се се свежда до елементарна математика: колосите на Силициевата котловина порастват прекомерно бързо, с цел да могат да си разрешат да разхлабят властта си върху физическото пространство – даже в случай че в някои случаи им се желае. Новите хора би трябвало да бъдат въвлечени в работата, имат потребност от менторство, преместилите се в други отдели имат потребност да опознаят новите си сътрудници – въобще наличието остава значимо. Самите чиновници желаят да работят присъствено.

Само през последната година Фейсбук е нараснал броя на чиновниците си с 13 000, най-много в региона на продуктите и инженеринга, като общият брой на работещите във компанията е над 58 000. Alphabet пък добави 16 000 нови индивида и към този момент има общо 135 000 чиновници. Тези числа не включват хилядите „ подизпълнители “, които поддържат работата на кампусите.

Навярно тази картина може да ни се стори позната. И на други места по света високотехнологичните компании не престават да строят нови здания, до момента в който наемат още и още нови чиновници.

В продължение на десетилетия Марк Муро, старши помощник в института Брукингс, който изследва по какъв начин градовете притеглят високотехнологичния бизнес, търси доказателства за децентрализацията – физическо „ разхвърляне “ на гениите и благосъстоянието. Идеята му е, че технологията прави допустимо хората да работят отвред. А това би трябвало да направи офисите и градовете по-малко забавни.

Но това, което действително се случв, е противоположното. Бързо разрастващите се софтуерни компании се скупчват в градовете, строят центрове за нововъведения, развойни централи и други

Тази най-нова вълна на напредък е значително обусловена от „ Big Tech “, само че тя надгражда върху предходни прерогативи, изяснява Маргарет О’Мара, историк от Университета във Вашингтон, която е проследила многото хипотетични „ смъртни случаи “ (на бизнеси) в Силициевата котловина от 50-те години насам. Днешните софтуерни компании се разрастват на избрани места с помощта на локални „ улеснения “ – положителни университети, налична инфраструктура, обилие от гении.

Тези високотехнологични компании и техните офиси се трансформират в гравитационни центрове – ядра за други бизнеси, които са директно свързани с „ Big Tech ”. Това може да са инвеститори, маркетингови компании, индустриални звена. След това идва ред и на така наречен стартъпи, които се появяват и черпят от огромния софтуерен фонд и постоянно биват погълнати от „ огромните акули “.

Реално доста от софтуерните компании имаха процедура на отдалечена работа и преди пандемията. Фактът, че не са минали от дълго време на този метод на работа подсказва, че потребността от физическото наличие и физическата единност имат своето значение за бизнеса.

Това, което очевидно се трансформира, е че работещите в софтуерната промишленост избират да живеят по-близо до офисите си, споделя Робърт Самънс, шеф по проучванията в Cushman & Wakefield, брокер на недвижими парцели. Затова и новите планове за офиси се променят – те включват повече жилища и по-малко офис площи, може даже да имат улеснения като детски градини, автобусни спирки и лични паркове. Проектът на Гугъл за Сан Хосе е пример за това.

Изглежда от ден на ден работното място и персоналното, обитаемо пространство се сближават и сливат. Това се вижда и по вътрешността на новите офис-сгради на „ Big Tech ”. В тях има от ден на ден неща, които разрешават на човек да се усеща „ вкъщи си “. Освен пространства за хранене има лични кино-зали, зали за билярд и други занимания, зали за релакс и дори за медитация. Има фитнес-центрове и зали за катерене по стена.

Технологичните офиси стартират да наподобяват на квартали, които водят независим живот.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР