Хавва Ердем (33), която към днешна дата живее в Ерзурум,

...
Хавва Ердем (33), която към днешна дата живее в Ерзурум,
Коментари Харесай

Нова надежда! Жена роди здраво бебе след трансплантация на м...

Хавва Ердем (33), която към днешна дата живее в Ерзурум, Източна Турция, на 14-годишна възраст схваща, че няма вътрешност по рождение, и не може да роди дете. Тя в началото не приела предлагането за брак на брачна половинка си Шюкрю Ердем, защото не можела да има бебе, само че по-късно двамата свързали живота си. 

 DHA

Проф. доктор Йомер Йозкан от факултета по медицина на университета Акдениз, Катедра по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, направил първата трансплантация на матка в света от мъртъв донор на Дерия Серт през 2011 година Девет години по-късно Серт съумяла да се снабди с така дълго чаканата рожба и родила наследник на 4 юни 2020 г. 

Хавва Ердем видяла трогателната история на Серт по малкия екран и се свързала с доктор Йозкан. Взето е решение за трансплантация. След сполучливото завършилата интервенция под управлението на проф. Йозкан и екип от 40 души, на Хавва е присадена матка. Процедурата е траяла 8,5 часа. 

 DHA

Така Хавва Ердем става втората пациентка в Турция, на която е трансплантирана вътрешност от поминал се донор в университетската болница Акдениз на 27 юли 2021 година

Ердем е изписана 90 дни след трансплантацията.

След сполучливото й раждане, проф. доктор Йозкан даде конференция в болничното заведение, с цел да разгласи щастливия резултат.

 DHA

Той стартира с думите, че са се събрали, с цел да споделят положителната вест, която Турция и доста дами по света чакат. Йозкан съобщи: „ През 2011 година извършихме първата в света трансплантация на матка на Дерия Серт. Този план беше пробив в света на медицината и в региона на акушерството. Смятам обаче, че това събитие не се разпространява добре в Турция и в света. Това е план, заслужен за Нобелова премия, тъй като прокара нова вероятност пред акушерството и гинекологията. 

След първия триумф извършихме и втората трансплантация на матка през 2021 година Използвахме целия си опит и положителната вест пристигна. 14 месеца по-късно Хавва също роди крепко бебе. Бих желал да благодаря на всички, които способстваха за този триумф ", показа той.

Проф. доктор Йомер Йозкан съобщи, че процесът на трансплантация на матка е премеждие, почнало с изследвания още преди 11 години.

 DHA

Професорът добави, че към неговата активност има интерес и методът се употребява из целия свят.

„ В света се организират клинични изследвания с нашата техника. Радваме се, че в бъдещето Турция ще се загатва като страна в която е осъществена първата трансплантация на матка. Това акцентира престижа на здравната система на страната ", разгласи той.

Специалистът по гинекология и акушерство проф. доктор Инанч Мендилджиоглу добави, че бебето на Дерия Серт пораства сполучливо. „ Сега с наслада ви даваме информацията за раждане след втората трансплантация на матка. Хавва Ердем сполучливо роди бебе с тегло 1720 грама, на 29-ата седмица. Момиченцето в този момент е добре. В момента бебето е в реанимация и е крепко. Надявам се да бъдат дружно с майката допустимо най-скоро “, добави той.

" Минахме на кърмене. Чака ни дълъг интервал. Нямаме проблеми за момента. Няма патология в първите прегледи. Ако нямаме проблеми, чакаме хоспитализация най-много 40-50 дни ", заключи Мендилджиоглу.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР