Хасково. С тържествен ритуал по издигане на Националния флаг започна

...
Хасково. С тържествен ритуал по издигане на Националния флаг започна
Коментари Харесай

Хасково отбеляза тържествено Националния празник 3 март

Хасково. С церемониален обред по издигане на Националния байрак стартира празничният 3 март в Хасково. Това оповестиха от пресцентър на Община Хасково . Българското знаме бе издигнато на пилона пред постройката на Общината с обред, изпълнен от военнослужещите от Хасковския гарнизон. Последва шествие до централния площад „ Свобода “, където бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Незнайния боец.
В словото си кмета на община Хасково Добри Беливанов съобщи, че 3 март е свещена дата, изписана със златни букви в календара на историята ни. „ На днешния ден България се връща на политическата карта на света след петвековно иго. Днес си даваме сметка за силата на българския дух оживял и крепил народа ни през едни от най-тежките години в историята ни. На днешния ден през 1878 година България възкръсва с политическа и духовна независимост. Подписването на Санстефанския кротичък контракт демонстрира, че не на вятъра е пролята кръвта на над 15 хиляди доброволци в Руско-турската освободителна война. Радостта на българите е къса, тъй като единствено след няколко месеца е подписан унизителният Берлински контракт, раздрал страната ни и трансформирал се в следващото предизвикателство пред нашия народ, решен да отстоява до дъно правото си на свободна и самостоятелна страна “, съобщи кметът Хасково.
„ 3 март не е единствено Национален празник! Той е знак на безграничния национализъм и жертвоготовност на участниците в Априлското въстание, на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на съветските, белоруските, украинските, румънските, полски, черногорски, сръбски и финландски воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството. Поклон пред саможертвата на всички воини, които вградиха живота си в една Свободна България. Нека сведем чела и се поклоним пред мъчениците на Свободата, да си спомним, че сме наследници на прочут народ, потомци на книжовници и будители съхранили духовността и запалили огъня на националното възобновление.Честит Национален празник! Да живее България! “, добави той.
Последва концерт на Ансамбъл „ Хасково “, който се сля с самодейността „ Пробуждане с хоро “, в която се включиха Фолклорен клуб „ Славяни “, Фолклорен танцов клуб „ Воденица “, Клуб за български национални танци „ Фъртуните на Мишо “ и Фолклорен танцов клуб „ Веселие “ и жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР