Хасково. Кметът на Хасково Добри Беливанов откри 42-рите Музикални дни

...
Хасково. Кметът на Хасково Добри Беливанов откри 42-рите Музикални дни
Коментари Харесай

Хасково: Кметът Добри Беливанов откри 42-рите Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“

Хасково. Кметът на Хасково Добри Беливанов откри 42-рите Музикални дни „ Проф. Недялка Симеонова “, оповестиха от пресцентъра на общината . „ Толкова дългото просъществуване на това събитие демонстрира, че нашият град има потребност от него. Хората тук държат на традицията и съхранението на духовността. В продължение на три дни изящна музика и жанр ще съпътстват концертните вечери за наслаждение на жителите и гостите на Хасково, изкушени от този тип изкуство. Всяка година на тази сцена си дават среща едни от най-хубавите млади цигулари, тази година са 21 от осем страни. Тук на тази сцена са основани безчет другарства и партньорства. Това е сцената, която е дала кураж на стотици младежи да продължат по нелекия път на музиканта. Престижът и смисъла на състезанието за млади цигулари е и поради авторитетното жури, което ще прави оценка участниците ", сподели в словото си кметът.
Председател на журито е проф. Ангел Станков, учител по цигулка, притежател на ордена на Британската империя, притежател на три награди „ Кристална лира ” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Членове на журито са: проф.Игор Алексич – учител по цигулка във Факултета по изкуства в гр.Ниш, Сърбия; проф. Йосиф Радионов – учител в Национална музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” – София, проф. Галина Буйновски – учител в музикален колеж „ Чиприян Порумбеску ”, Кишинев, Молдова и именитата българска цигуларка, легендата на цигулковото изкуство – проф. Стойка Миланова.
Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 300 лева, разпределен сред втора, трета и четвърта възрастови групи, а за първа група са планувани предметни награди. Жребият за поредността на присъединяване бе изтеглен от най-малкия участник - 8-годишната Павела Занева от София.
Първият концерт довечера е на Камерен отбор „ Софийски солисти “ с диригент Пламен Джуров. Утре 21 октомври в залата на читалище „ Заря “ от 11.00 часа е мюзикълът за деца „ Патиланци “ на Държавна опера - Бургас. Вечерта от 19.00 часа в залата на театъра е концертът на квинтет „ Клъстър “.
На 22 октомври от 15:00 часа ще се състои гала по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари, със специфичното присъединяване на Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам.
42-ри Музикални дни „ Проф.Недялка Симеонова ” ще бъдат закрити с концерт на Камерен оркестър при Община Хасково с диригент Цанислав Петков, солист Мичо Димитров на 22 октомври от 19.00 часа в ДКТ „ Иван Димов “. Входът за всички концерти е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР