Хасково е областта с най-нисък БВП на човек от населението

...
Хасково е областта с най-нисък БВП на човек от населението
Коментари Харесай

Хасково с най- ниски БВП и инвестиции в Южна България 

Хасково е региона с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в Южна България едвам Сливен. През  през 2020 година той e едвам 9100 лева (при 17 300  лева в страната) и пораства по-бавно от междинния за България.  Това се показва в разбора „ Регионални профили, индикатор за икономическо развиване “ на ИПИ. В него са включени и данните от последното броене, които в допълнение утежниха профила на региона. 

Заплатите и приходите нарастват, само че остават относително ниски. Средната годишна брутна работна заплата на наетите по трудово и служебно право- отношение през 2020 година е 11 600 лева (при 16 700  лв. в страната).
Тези индикатори предопределят относително високите равнища на беднотия в региона. С материални ограничения живее 27,4% от популацията (при 19,4% в страната), а делът на хората, живеещи под националната линия на беднотия, е 32,9% (при 22,1% в страната) през 2021 година.

Предизвикателства пред локалния пазар на труда остават. Коефициентът на демографско заменяне като съответствие на популацията на възраст 15–19 години към това на 60–64 доближава 64,0% (при 69,4% в страната). Това значи, че на всеки 100 души, на които им следва да излязат от пазара на труда през идващите няколко години, подхождат 64 младежи, които ще се влеят в работната мощ.

Преките задгранични вложения понижават и също остават доста под междинните за страната -794 евро на човек (при близо 4000 на човек в страната).
Тези знаци предопределят и относително ограничавания размер на създадената продукция, която понижава до 11 800 на човек (при 27 200 лева на човек в страната).
Усвояването на европейски средства също е относително едва. Към 30 юни 2022 година цената на изплатените суми от оперативните стратегии е 1649 лева на
човек, на половина на междинното в страната. В рамките на
региона най-вече средства усвоява община Свиленград, се показва в разбора. И в миналогодишния Свиленград заемаше първото място по този индикатор. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР