Хърватското правителство предаде днес в парламента окончателния вариант на проектозакон

...
Хърватското правителство предаде днес в парламента окончателния вариант на проектозакон
Коментари Харесай

Хърватия затваря със закон магазините в неделя

Хърватското държавно управление съобщи през днешния ден в Народното събрание окончателния вид на проектозакон за търговията, съгласно който комерсиалните обекти ще бъдат затворени в неделя по предписание, а служащите ще могат да изберат 16 недели в годината, през които да работят, заяви хърватското издание „ Индекс “.

Новият закон ще влезе в действие на 1 юли, сподели министърът на стопанската система и устойчивото развиване Давор Филипович.

„ Имаме окончателния проектозакон за търговията, изпращаме го за второ четене в Народното събрание “, сподели министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович и добави, че има вяра, че законът ще способства за качественото действие на всички.

„ Искахме да го създадем по този начин, че да бъде резистентен и първокласен (закон) и се консултирахме с всички заинтригувани “, сподели още Пленкович.

Работното време в комерсиалните обекти, акцентира Пленкович, се контролира по подобен метод, че магазините са затворени в неделя и в празнични дни, а седмично оптималните работните часове, които всеки служащ независимо разпределя от понеделник до събота, са 90 часа.

„ Предвидили сме и изключения, които ще работят в неделя “, добави Пленкович.

Изключенията се отнасят до обекти за продажба на аграрни артикули от първостепенно значение, на персонални аграрни артикули на щандове и сергии на дребно и едро, изключителна продажба в границите на изложби и обществени събития, както и продажби от вендинг машини и отдалечени продажби.

„ Открихме модел от 16 работни недели и мисля, че това е добър баланс. Вярвам, че ще способства за правата на служащите и фамилния им живот, както и за качественото действие в този нов режим на работа в неделя “, съобщи Пленкович. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР