Хърватският президент Зоран Миланович ще гостува в Софийския университет Св.

...
Хърватският президент Зоран Миланович ще гостува в Софийския университет Св.
Коментари Харесай

Хърватският президент ще изнесе публична лекция в Софийския университет

Хърватският президент Зоран Миланович ще гостува в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Пред академичната общественост на Алма Mатер Миланович ще изнесе обществена лекция на тематика „ Геополитика и стопанска система “

 Събитието ще се организира на 25 май 2023 година от 14.00 часа в Аулата на Ректората на Софийския университет (бул. „ Цар Освободител “ 15).

Зоран Миланович е приключил е право в Загребския университет и е почетен с премията на ректора през 1990 година През 1998 година получава магистърска степен по право на Европейския съюз във Фламандския университет в Брюксел. През 2003 година Зоран Миланович става помощник-министър по многостранните политически въпроси в Министерството на външните работи.

През 2007 година е определен за президент на Социалдемократическата партия на Хърватия. През същата година той е и ръководител на Националния комитет за наблюдаване на договарянията за присъединение на Република Хърватия към Европейския съюз. През 2008 година става народен представител в хърватския парламент. До 2011 година е ръководител на парламентарната група на СДП и член на парламентарната комисия за Конституцията и политическата система.

Като водач на четирипартийната лявоцентристка коалиция печели парламентарните избори през 2011 година и става министър-председател на десетото хърватско държавно управление. По време на неговия мандат през 2013 година Хърватия се причислява към Европейския съюз. Министър-председател на Хърватия е до 2016 година След предварителните избори през 2016 година завършва мандата си като президент на Социалдемократическата партия.

Завръща в политиката през 2019 година Кандидатира се и печели президентските избори 2019-2020 година и става петият президент на Република Хърватия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР