Хърватският национал Иван Михал направи отличен дебют с екипа на

...
Хърватският национал Иван Михал направи отличен дебют с екипа на
Коментари Харесай

Иван Михал: ЦСКА е правилният клуб за мен

Хърватският национал Иван Михал направи отличен дебют с екипа на ЦСКА. 210-сантиметровият централен блокировач записа 11 точки (4 блокади, 64% в атака) при триумфа на „ армейците “ с 3:0 гейма над Добруджа 07 на старта на новия сезон в efbet Супер Волей. Роден на 23 ноември 1990 година, той бе притеглен в клуба преди по-малко от месец, само че се приспособява извънредно бързо и съумя да навлезе в ритъма на работа. През миналия сезон Михал бе част от гръцкия Кифисиас, а кариерата му е минала още през шампионатите на Белгия, Словения, Румъния, Австрия и Унгария. Той дебютира на професионалната сцена с екипа на родния Младост Загреб, като към този момент близо 10 години непроменяемо е част и от националния тим на Хърватия.

Г-н Михал, добре пристигнали в България. Как се чувствате тук, към този момент близо месец след прехвърлянето в ЦСКА?

– Благодаря, доста добре. Бях разчувствуван, когато дойдох и прелестно сюрпризиран от всичко към мен и фамилията ми. Близо месец съм в България, само че чувствам София и ЦСКА като мой втори дом – хората, града, всички към клуба, съотборници. Повече от удовлетворен съм.

Как се стигна до прекосяването в клуба?

– Честно казано, в началото се съмнявах дали ще желая да дойда. Имах и други предложения от България, няма потребност да разясня имена на клубове, само че бях заинтригуван от предлагането на ЦСКА. Знам, че ЦСКА е верният клуб за мен. Искам да реализираме високи резултати дружно, като тук не се гледа година за година, а се работи дълготрайно, с концепцията да се развиват и да се борят. ЦСКА е огромен клуб с богата история. Това е нещо ново, което да ме провокира и съм уверен, че е стъпка напред за мен.

Какво мислите за клуба досега?

– В първия миг бе необичайно, тъй като видях, че треньорът е и президент. Екипът е дребен и не чаках, че могат да се оправят толкоз професионално с всичките си отговорности. Затова и съм в действителност прелестно сюрпризиран, тъй като всеки прави всичко с огромна обич и възторг. Хората вършат всичко за мен и фамилията ми, няма по какъв начин да не съм благополучен. Имам повече от нужното. По-важното е, че съм сменил много страни и клубове, само че тук всичко е подредено и е по-добре от местата, където съм бил. Мисля единствено за тренировки и мачове, за нищо повече. Страхотно е.

Как Ви се вижда и тимът?

– Преди да дойда не познавах никой от тима. Само Колев (Иван), против който съм играл в Австрия. Но останалите момчета ме одобриха доста бързо и аз се приспособих. До момента всичко е супер. Нямам проблеми и подозрения. Преди да подпиша питах и Боян Йорданов, с който съм играл преди години. Той ми сподели, че в случай че офертата е добра и ми подхожда, да не се тормозя и да я приема, за което му благодаря. Знам, че против Левски е огромно съревнование, само че когато си приказваме с играчи, имаме почитание един към различен. Ще се срещнем с тях на терена, само че когато си приказваме за външни неща, можем да си оказваме помощ. Жалко, че той към този момент не е част от техния тим.

Успяхте ли да изградите другарства с момчетата?

– С Влади (Станков) си паснахме доста бързо, както на терена, по този начин и отвън него. Също по този начин и с Димитър Димитров. От първия ден си паснахме доста добре, все едно сме играли дружно. Разбира се, с останалите момчета също имаме отлични връзки, само че просто има хора, с които незабавно минавате на една вълна, без никакви усложнения. Те са тъкмо такива.

Какво очаквате да постигнете с ЦСКА?

– Винаги се боря за титли и медали. Сега не мога да кажа по какъв начин ще се развие сезонът, тъй като имахме неприятен шанс с травмата Колев още в първия мач. Дано той се върне по-бързо и да нямаме повече такива проблеми. Ако останем здрави, ще реализираме положителни резултати. Имаме млади момчета, само че и много опитни, тъй че можем да създадем добър колектив. Ще се сработим и с добра сила може да реализираме мощни резултати.

Бил сте избиран за най-хубав блокировач и нападател в Чалъндж Къп, както и в Европейската лига с националния тим на Хърватия. Това е висока поръчка и за България.

– Всеки ден за спортистите е борба. Няма значение какво е било преди. На идващия ден би трябвало да се докажеш и да се покажеш. Това че съм спечелил някакъв орден, не е задоволително. Опитвам да се подобря. Тук играят доста мощни центрове, много огромна част от националния тим на България и ще бъде битка във всеки мач. Много е огромна конкуренцията. Лигата може и да не е най-хубавата в света, само че има доста качествени състезатели, тъй че не давам обещание нищо.

Какво бихте споделил на почитателите на ЦСКА, които са най-пламенните в България?

– Много желая да ги видя в залата, това ще ни даде доста повече мощност и мощ. Ще бъде по-лесно с тяхната поддръжка. Две години играх в Гърция и знам какво е да имаш поддръжка, по-лесно е. Така че ще бъде голяма мотивация за нас. Призовавам ги да пълнят залата за всеки мач, а ние ще се стараем да ги радваме с победи.

В сряда вечер Вашият роден Младост Загреб излиза против Хебър в Шампионската лига. Какво очаквате от този мач и ще бъде ли подготвен ЦСКА да се бори с отбора от Пазарджик за купата?

– Младост е млад тим, с малко опит зад тила си. Хебър е доста по-силен, само че би трябвало да го потвърдят на терена. Те изгубиха от Аркада, тъй че не се знае. На хартия са по-добри. Исках да виждам мача, само че имаме подготовка по това време, а и в петък сме на мач. От Младост ми звъняха да ме питат за противника, само че аз нямаше по какъв начин да им кажа доста, защото не съм играл още против тях. Те са гледали Суперкупата, тъй че са наясно. Колкото до битката за купата, рано е да се каже. Мога да заявя сигурно обаче, че няма да е елементарно на нито един тим в нашата зала. Тя е дребна и може да победим всеки. Играем добре вкъщи. Навън, ще забележим. Още сме при започване на сезона, не сме в нужната форма.

СНИМКИ: NVL/startphoto.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР