Хърватският халф на Реал Мадрид бе коронясан със Златната топка

...
Хърватският халф на Реал Мадрид бе коронясан със Златната топка
Коментари Харесай

Лука Модрич триумфира със Златната топка

Хърватският халф на Реал Мадрид бе коронясан със Златната топка за най-хубав футболист на света за изтичащата 2018 година Модрич получи наградата довечера на обилна гала проведена от Франс Футбол, която е една от най-престижните в международния футбол.

Модрич приключи 10-годишната доминация на Лео Меси и Кристиано Роналдо. 33-годишният халф пребори конкуренцията на Кристиано Роналдо и Антоан Гризман, с цел да грабне най-престижното самостоятелно отличие в света на футбола. За последно " Златната топка " бе извоювана от друг футболист през 2007-ма година, когато за номер 1 бе разгласен бразилецът Кака.

Лука Модрич имаше невероятна година, откакто бе с съществена заслуга за спечелването на трета поредна купа от Шампионска лига от Реал Мадрид, а по-късно изведе Хърватия с капитанската лента до исторически край на Световното състезание в Русия. Със спечелването на " Златната топка " Модрич обра всички огромни самостоятелни награди, откакто по-рано през годината бе разгласен за най-хубав състезател на годината на УЕФА и ФИФА. Отличието на ФИФА и " Златната топка " бяха обединени от 2010-та до 2015-та година, само че по-късно се разделиха заради неразбирателства. Модрич се трансформира в първия хърватин, притежател на Златната топка, както и общо втория представител на Балканския полуостров след Христо Стоичков, който бе избран за номер 1 в анкетата през 1994 година.

Петкратният притежател на " Златната топка " Кристиано Роналдо приключва на второ място в анкетата за шести път в кариерата си, откакто бе победител в последните две години, с цел да изравни огромния си противник Лео Меси. Аржентинският талант пък остава отвън призовата тройка за първи път от 2006 година насам, когато бе на 19 години.

Роналдо също бе с главен принос за триумфа на Реал Мадрид в Шампионската лига със страхотното си голово показване във етапа на елиминациите, а по-късно се разписа четири пъти във финалите на Мондиал 2018, само че неговата Португалия отпадна още на осминафиналите, което се отрази отрицателно на възможностите му за шести триумф за Златната топка. Впоследствие акцията на Модрич набра мощ и съумя да го изстреля до победа в най-важната самостоятелна ранглиста.

На трето място в тазгодишната анкета остава нападателят на Франция и Атлетико Мадрид Антоан Гризман. 27-годишният голмайстор завоюва трофея от Лига Европа с Атлети през предишния сезон, разписвайки се на два пъти във финала против Олимпик Марсилия, и бе същински водач на „ петлите “ по време на сполучливата им акция за втора международна купа. Гризман се отличи с три гола и три асистенции от осминафиналите нататък, както и един гол в груповата фаза. Французинът бе разгласен и за състезател на мача на финала на шампионата, в който бе непосредствено забъркан в три от попаденията за успеха над Хърватия с 4:2.

Ето и призовата десетка:
1. Лука Модрич (Реал Мадрид, Хърватия)
2. Кристиано Роналдо (Ювентус, Португалия)
3. Антоан Гризман (Атлетико Мадрид, Франция)
4. Килиан Мбапе (ПСЖ, Франция)
5. Лео Меси (Барселона, Аржентина)
6. Мохамед Салах (Ливърпул, Египет)
7. Рафаел Варан (Реал Мадрид, Франция)
8. Еден Азар (Челси, Белгия)
9. Кевин де Брюин (Манчестър Сити, Белгия)
10. Хари Кейн (Тотнъм, Англия)
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР