Хърватски полицаи са изстреляли предупредителни изстрели с бойни патрони, за

...
Хърватски полицаи са изстреляли предупредителни изстрели с бойни патрони, за
Коментари Харесай

Хърватската полиция използва бойни патрони, за да разпръсне футболни фенове

Хърватски служители на реда са изстреляли предупредителни изстрели с бойни патрони, с цел да разпилян футболни почитатели, връщащи се от мач в столицата, които ги нападнаха на автомагистрала с стоманени пръти, бухалки и сигнални ракети, оповестиха управляващите в неделя. Най-малко 35 души са ранени, в това число четирима почитатели са получили огнестрелни пострадвания, предава Associated Press.

Насилието е избухнало късно в събота, до момента в който полицията съпровождаше ескорт от повече от 260 коли и рейсове пренасящи почитатели на " Хайдук " Сплит, откакто тимът им загуби с 3:1 от " Динамо " Загреб. Двата тима имат яростно съревнование - Сплит е вторият по величина град в Хърватия след Загреб, и почитателите на Хайдук евентуално са били ядосани, тъй като полицията им забрани да влизат на стадиона на Загреб с факли и транспаранти.

Около 2000 почитатели отхвърлиха да влязат на стадиона и останаха на открито през целия мач, оповестиха от полицията. Докато пътуваха назад към Сплит, който е на към 355 километра южно от Загреб, група почитатели блокираха придвижването и започнаха да нападат служителите на реда на сектор от автомагистралата в покрайнините на столицата, заяви полицията. Пътят е основната хърватска автомагистрала, водеща от Загреб до брега на Адриатическо море. Полицията заяви, че почитателите са пренебрегнали заповедите за разпространяване.

" Нямаше признаци, че нещо сходно може да се случи ", сподели Дамир Барич, върховен полицейски чиновник, отговарящ за публичната сигурност. " Те блокираха придвижването, ненадейно излязоха от транспортните си средства и се насочиха към служителите на реда, чийто брой превъзхождаха десетократно. "

Началникът на полицията в Загреб Марко Рашич сподели, че трима служители на реда са се пробвали да се скрият в полицейски микробус, само че почитателите са хвърлили горяща факла по транспортното средство, принуждавайки ги да се изтеглят. Той сподели, че тримата служители на реда са стреляли с огнестрелните си оръжия, произвеждайки над 20 изстрела основно във въздуха, само че също и към земята. Тези патрони явно са рикоширали и са ранили някои от нападателите, сподели той.

Един почитател, изумен от патрон, е тежко ранен, а никой от другите потърпевши, в това число служителите на реда, не е с заплаха за живота, оповестиха от полицията.

Силите на реда са задържали 43 души, против които са повдигнати обвинявания в подбудителство на вълнения, за което ги чакат присъди от шест месеца до пет години.

Магистралата е останала затворена през огромна част от нощта и рано сутринта в неделя. Динамо към този момент завоюва шампионската купа преди мача, като Хайдук приключи сезона на второ място. Имаше и няколко други случая, обявени по време и преди съботния мач, в това число пожар на трибуните, където се намираха почитателите на Динамо, откакто техните сигнални ракети възпламениха големия им афиш. Това докара до 10-минутно закъснение през второто полувреме
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР