Хърватската полиция обискира дома на търговеца на дребно и собственик

...
Хърватската полиция обискира дома на търговеца на дребно и собственик
Коментари Харесай

Полицаи претърсиха дома на собственика на „Агрокор”


Хърватската полиция обискира дома на търговеца на дребно и притежател на „ Агрокор ” – разследван от месеци за хипотетични незаконни аргументи за финансовите усложнения на компанията, заяви телевизия HRT.

Освен в дома на Ивица Тодорич, който живее в лускозно имение в квартал на хърватската столица Загреб, бяха осъществени обиски и в домовете на няколко от някогашните мениджъри на Agrokor.

Agrokor има към 60 000 чиновници на Балканите, две трети от които са в Хърватия и вършат компанията най-големия шеф в републиката.

Засега не е ясно дали Тодорич или фамилията му са си били вкъщи по време на обиска, а медии спекулират, че той може да е оттатък океана.

Според одит, оповестен предходната седмица, натрупалата големи задължения верига за търговия с храни има загуби от 11 милиарда куни (1,5 милиарда евро) за 2016, а цената на капитала й е спаднала с съвсем 3 милиарда евро.

Анте Рамляк, който беше назначен по-рано тази година да се оправи с рецесията, сподели, че е подал тъжба против „ виновни лица, които са били в управата на „ Агрокор ” през 2016 ” за финансови нередности.

Заради дълговата рецесия в „ Агрокор ” през май Хърватия одобри закон, целящ да защищити националната стопанска система от неуспех на основни компании.

Законът, признат с утвърждението на Тодорович, разрешава на държавното управление да дефинира спешен управител, който да управлява процеса на преструктуриране, който може да отнеме до 15 месеца.

Ако работата на надзорника не е сполучлива, стартира процедура по оповестяване в неплатежоспособност.

По-рано тази година интернационалните рейтингови организации понижиха кредитния рейтинг на „ Агрокор ” поради високата задлъжнялост и повишаващия се риск от рефинансиране.

Приходите на „ Агрокор ” са към 15 на 100 от брутния вътрешен артикул на Хърватия. Но въздействието на рецесията се простира оттатък границите на страната. Фирмата има филиали в прилежащите Босна Сърбия и Словения, а към тях се прибавят и десетки хиляди хора, работещи мрежата от доставчиците й.

Основните кредитори на „ Агрокор ” са държавните съветски банки Sberbank and VTB, на които компанията дължи към 1,1 милиарда и 300 млн. евро.

Операциите на „ Агрокор ” се стабилизираха през юни, откакто си обезпечи заем от 480 млн. евро, организиран от притежателите на облигации отпред с Knighthead Capital Management и локални банки.

Миналия месец Тодорович разгласява блог, в който упрекна държавното управление в корист с власт и нелегално изземане на контрола върху компанията му.

През 2015 Хърватия изплува от 6-годишна криза, а стопанската система й остава една от най-слабите в Европейски Съюз.

Хърватската компания „ Агрокор ” е най-голямата балканска марка за продажби на хранителни артикули.

Надзорникът Рамляк сподели, че следва борба, с цел да не се допусне разпростирането на бизнес проблемите на „ Агрокор ” върху цялата стопанска система на Хърватия и тази в целия район.

Шест банки кредиторки на „ Агрокор ” оповестиха при започване на април, че работят интензивно по обезпечаване на ново финансиране на „ Агрокор ” колкото се може по-скоро. /АФП,
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР