Хърватия води преговори с Швеция и със САЩ за покупка

...
Хърватия води преговори с Швеция и със САЩ за покупка
Коментари Харесай

И Хърватия се колебае между „Грипен”  и F16

Хърватия води договаряния с Швеция и със Съединени американски щати за покупка на изтребители, с цел да модернизира военновъздушните си сили. Това е декларирал през днешния ден хърватският министър на защитата Дамир Кръстичевич, оповестява Ройтерс.

Правителството е твърдо решено да реши този стратегически въпрос и ще осведомяваме навреме обществеността, когато имаме съответна информация, уточни Кръстичевич пред кореспонденти.

Загреб бе покрай подписване на съглашение за покупка на ескадрила от употребявани и ремонтирани изтребители F16 от Израел. Тел Авив обаче осведоми Хърватия, че не може да й продаде самолетите, защото не може да обезпечи утвърждение от Съединени американски щати.

Израел се конкурираше с няколко страни за продажба на изтребители на Хърватия, като се съобщаваше, че най-сериозният му съперник е шведската компания СААБ, предлагаща нови изтребители „ Грипен ".

Хърватия се причисли към НАТО през 2009 година Въоръжените й сили разполагат с ескадрила от съветски изтребители МиГ-21, датиращи от интервала на някогашна Югославия, само че те са остарели и единствено няколко са настоящи сега.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР