Хърватия ще получи днес окончателно потвърждение за влизане в еврозоната

...
Хърватия ще получи днес окончателно потвърждение за влизане в еврозоната
Коментари Харесай

Хърватия получава окончателно потвърждение за влизането си в еврозоната

Хърватия ще получи през днешния ден дефинитивно удостоверение за влизане в еврозоната и ще стане прочут окончателният курс, по който куните ще се заменят в евро , оповестява уеб сайтът Индекс. Министърът на финансите на страната Здравко Марич назова днешния ден " исторически ".

От Загреб афишират, че страната ще работи  по време на прекосяването си към еврото да не се стигне  до по този начин нареченото закръгляне на цените , което хвърли в по-голяма инфлация  някои от предходните страни, приели еврото.

С тържествена гала за подписването на контракт за приемането на общата валута евро, Хърватия през днешния ден публично ще получи " зелена светлина " от 1 януари 2023 година да стане 20-тата членка на еврозоната. Министърът на финансите Здравко Марич съобщи, че от септември  в страната ще бъде наложително проявлението на  цените в двете валути - евро и  куни.

" Голям ден за Хърватия, бих споделил исторически ", съобщи във вторник министърът на финансите Здравко Марич, откакто дойде на срещата на Съвета за стопански и финансови въпроси (Ecofin) , който във вторник ще одобри три прави акта - решение за приемането на еврото в Хърватия, по-късно изменение на регламента, в което Хърватия ще бъде добавена към листата от 19 членове на еврозоната като 20-ти член. Третият юридически акт е правилник, който дефинира окончателния обменен курс на куната към еврото. 

Хърватският министър на финансите, който предходната седмица подаде оставка и това е последната му среща с Ecofin, повтори, че присъединението към еврозоната " е добра вест освен за Хърватия, само че и за самата еврозона ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР