Хърватия, Латвия и България са държавите-членки на Европейския съюз с

...
Хърватия, Латвия и България са държавите-членки на Европейския съюз с
Коментари Харесай

България в ТОП 3 в ЕС по поскъпване на жилища

Хърватия, Латвия и България са държавите-членки на Европейския съюз с най-бърз ритъм на повишаване на жилищата на годишна база. По данни на Eurostat в Хърватия нарастването е 14%, а в Латвия – 13.1%. У нас повишаването е в границите на 9.5% през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната.

В другия завършек на класацията са: Швеция (-6.9% на годишна база), Германия (-6.8%), Дания (-6.2%), Финландия (-5.1%), Люксембург (-1.5%) и Нидерландия (-0.1%).

Причината за забележителното повишаване на жилищата у нас е забавянето в растежа на цените на жилищата в множеството страни от Европейски Съюз, което дава отражение и на българския пазар.

През първото тримесечие на 2023 година, междинното годишно повишаване на жилищата в Европейски Съюз доближава 0.8%, а за еврозоната се регистрира приблизително нарастване от 0.4% на годишна база. Това съставлява закъснение на темпа на напредък по отношение на предходното тримесечие, когато годишният растеж е бил 3% за еврозоната и 3.6% за Европейски Съюз.

В България през първото тримесечие актуалната година междинното нарастване на цените на жилищата е 1.6% по отношение на края на предходната година. Въпреки че този индикатор се движи в посока на растеж, той е по-скромен спрямо други страни в Европейски Съюз.

Подробна статистика за междинните цени на парцели в България по градове и квартали може да видите 
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР