Хърватия, която от 1 януари застава начело на Съвета на

...
Хърватия, която от 1 януари застава начело на Съвета на
Коментари Харесай

Хърватия пое предсрочно днес председателството на заседанията на Съвета на ЕС

Хърватия, която от 1 януари застава отпред на Съвета на Европейски Съюз, се е наложило през днешния ден ненадейно да поеме управлението на съвещанията на институцията. Това заяви представител на финландското председателство, представен от Българска телеграфна агенция.

По неговите думи причина са политическите събития в Хелзинки. Преди няколко часа държавното управление на Финландия подаде оставка поради стачка, почнала от пощите и обхванала спомагателни области на стопанската система.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо одобри оставката, само че прикани държавното управление да продължи работа в качеството на длъжностен кабинет. Правителствената коалиция в Хелзинки се разпадна поради разногласия по какъв начин е било вярно да се подходи в изискванията на стачка.

Ани Рине встъпи в служба през юни, само че през последните няколко дни беше подложен на рецензии поради реакцията на държавното управление на рецесията с националната пощенска работа, чиито чиновници стачкуваха две седмици предишния месец.

Решението на Рине води до оставка на кабинета, формиран от Финландската социалдемократическа партия, партията " Финландски център ", Съюза на Зелените, Съюза на левицата и Шведската национална партия.

Управляващата коалиция изиска от премиера да изясни изказванията и дейностите на държавното управление. Партията " Финландски център " обаче дефинира обясненията като неприемливи и през вчерашния ден отдръпна доверието си от Рине, принуждавайки го или да подаде оставка, или да се изправи пред избор на съмнение в Народното събрание.

" Всички партии от държавното управление не престават да държат на основите (на коалицията) и на държавната стратегия. Ако фактът, че аз съм министър председател излага тази стратегия на заплаха, е по-добре да се отдръпва ", акцентира Рине, представен от " Франс прес ".

Финландският президент помоли премиера да остане на поста до съставянето на ново държавно управление. Очаква се Народното събрание да избере нов министър председател, само че това може да отнеме дни или даже седмици.

По-рано в профила в " Туитър " на финландското европредседателство беше обявено, че днешният Съвет по телекомуникации ще се управлява от Хърватия и поради политическата обстановка във Финландия министър Сана Марин ще се върне в Хелзинки. Марин, на 34 години, е считана за любимец за правоприемник на Рине.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР