Хърватия и Словения не успяват да постигнат компромисно решение за

...
Хърватия и Словения не успяват да постигнат компромисно решение за
Коментари Харесай

Хърватия и Словения не успяват да се разберат за граничния спор

Хърватия и Словения не съумяват да реализират компромисно решение за граничния спор по време на договарянията. Словения се зае с осъществяване на решението на интернационалния съд, което Хърватия отхвърля като невалидно, оповестява " Ройтерс ".

Постоянният трибунал през юни постанови , че по-голямата част от региона на Пиранския залив, споделян сред двете съседи, е в териториалните води на Словения и че Словения би трябвало да има морски кулоар през водите на Хърватия до интернационалните води.

Шестмесечният краен период на Хагския съд за осъществяване на решението от страна на съда изтича на 29 декември . Хърватия отхвърля решението, заявявайки, че се отдръпва от процеса заради нарушаването на арбитражната процедура от страна на Словения.

" Ние имаме намерение да осъществим решението и чакаме Хърватия да направи същото ", сподели на конференция словенският министър председател Миро Серар след договаряния в Загреб с хърватския си сътрудник Андрей Пленкович.

" Словения ще стартира осъществяването, където може да го направи сама и ще потърси разговор и съдействие от Хърватия, където тя не може да работи сама ", разяснява Серар.

П заяви, че решението не е наложително за Хърватия, която се отдръпна от арбитражния развой, откакто запис сподели, че словенски арбитър от арбитражния комитет погрешно е разменил поверителна информация с държавното управление в Любляна. Съдът призна арбитражното нарушаване, само че стигна до заключението, че не е задоволително съществено да се спре делото.

 Словения и Хърватия не съумяха да се схванат по териториалния спор
Словения и Хърватия не съумяха да се схванат по териториалния спор

Хърватите не признават решението на интернационалните арбитраж

" Въпросът за границите е отворен въпрос за Хърватия " , разяснява Пленкович, като добави, че Хърватия е предложила на Словения правна рамка за нови договаряния по границите. Церар отхвърля концепцията, заявявайки, че арбитражното решение е дефинитивно за Словения.

Пленкович предизвести, че " едностранните актове, биха могли да причинят произшествия по границите ".

Спорът неведнъж пречи на присъединението на Хърватия към Европейски Съюз. Едва откакто двете страни се договориха за арбитраж, Загреб получи достъп до блока през 2013 година Съдът постанови, че Словения би трябвало да има множеството от зоната на Пиранския залив като териториални води.

Освен това трибуналът сътвори кулоар с широчина от 2,5 морски благи и дълъг 10 морски благи през хърватски води , с цел да даде достъп на Словения до интернационалните води.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР