Хърватия и Северна Македония, заедно с Чехия, Литва и Полша

...
Хърватия и Северна Македония, заедно с Чехия, Литва и Полша
Коментари Харесай

Легализирането на марихуаната и амбицията на Скопие да се превърне в Амстердам на Балканите

Хърватия и Северна Македония, дружно с Чехия, Литва и Полша са измежду дребното страни в Европа, в които потреблението на марихуана за медицински потребности е позволено. Скоро обаче двете балкански страни може да последват образеца на Грузия и да декриминализират използването ѝ като цяло, споделя уеб страницата Emerging Europe.

Наскоро министър председателят на Северна Македония Зоран Заев даде обещание да трансформира столицата Скопие в " Амстердам на Балканите ", а сходни проекти има и за една от най-привлекателните туристически дестинации в страната - Охрид.

Идеята на държавното управление в съседката ни е използването на канабис да стане изцяло легално и тя да бъде налична в заведенията, сходно на нидерландския образец. По думите на поддръжниците на този проект тази стъпка ще подтиква туризма в двата града и ще помогне в битката с незаконни групи, които популяризират опиати.

От друга страна критиците на този проект, измежду които са Вътрешна македонска революционна организация Народна партия, слагат въпроса за това какво ще бъде отражението върху здравословното положение на популацията, както и върху моралните устои на обществото. Други пък настояват, че Заев пази персонални ползи, като показват връзки на членове от неговото семейство с огромен производител на марихуана.

В изявление за Deutsche Welle от предишния месец министър председателят отхвърли тези изказвания и увери, че приходите от продажбата на канабис ще се реинвестират назад в страната.

Въпреки че към момента марихуаната не е декриминализирана в Северна Македония, страната има възходящ бизнес с развъждането и износа на такава, а задачата на Скопие е тя да се трансформира в международен водач за износ на субстанцията.

Всъщност през 2018 година Canadian International Cannabis Corp. закупи 100% от локалния производител на канабис за медицински цели Balkan Cannabis Corp. Същата има лиценз за производството на марихуана и в България.

Как стоят нещата в Хърватия?

През 2012 година Хърватия се трансформира в една от дребното европейски страни, които позволиха потреблението на всевъзможни опиати за персонална приложимост.

През февруари предходната година пък от Социалдемократическата партия в страната предложиха да отпадне възбраната за лимитирано развъждане на канабис за персонална приложимост. С препоръчаните законодателни промени ще бъде отворена вратата и за производството на такава с комерсиална цел.

Безспорно водачите на двете балкански страни са привлечени от необятните стопански благоприятни условия, които предлага легализирането на марихуаната, в това число стимулиране на туризма и търговията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР