Хърватия беше официално одобрена за присъединяване към Шенген. България и

...
Хърватия беше официално одобрена за присъединяване към Шенген. България и
Коментари Харесай

Хърватия влиза в Шенген, България и Румъния остават навън


Хърватия беше публично утвърдена за присъединение към Шенген. България и Румъния обаче получиха отвод за влизане в шенгенското пространство.

Хърватия ще стане част от Шенгенското пространство.

България и Румъния не бяха признати, след като против присъединението на двете страни в безвизовото пространство гласоподава Австрия. Нидерландия пък блокира единствено България.

" Не единствено Хърватия, само че най-много Румъния и България направиха доста, с цел да могат да се причислят към Шенгенското пространство. Комисията на Европейски Съюз удостовери това единствено преди няколко седмици. Особено в днешно време е значимо Европа да се сближи. Призовавам по-специално Австрия да преразгледа своето " не " за Румъния и България ", сподели министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок. 
Редакцията предлага
Предизвестено решение
Австрия и Нидерландия показаха нежеланието си да позволен България и в Шенген още преди днешното решение. Докато Австрия се опълчи на присъединението и на двете страни, управляващите в Нидерландия оповестиха, че считат единствено България за неизпълнила всички условия за влизане в безвизовото пространство.

Австрийският канцлер Карл Нехамер уточни невъзможността на София да се оправя дейно с бежанския поток като съществена причина за отхвърли си да утвърди присъединението на страната към Шенген.

Холандският вестник " De Volkskrant " разкритикува позицията на страната по проблема с приемането на България в Шенген. Според изданието такава стъпка е опция за осъществяване на градивен спор за реформиране на европейската политика за даване на леговище. “Държава, която се заеме с този въпрос, с цел да реализира по-добри съглашения за граничен надзор, за регистрационни центрове по външните граници, за политика на връщане и за взаимна европейска взаимност, ще има право да приказва и за Шенген и може би ще реализира нещо. Във всеки случай е по-добре от страна, която седи в ъгъла и се сърди, тъй като останалата част от групата желае да върви в друга посока. "

Позицията на нидерландските управляващи, които изолираха единствено от очакващите решението три страни, провокира остри реакции и от София. Премиерът на страната Марк Рюте изрази терзания, че България към момента не се оправя с битката с корупцията и съобщи, че незаконни мигранти биха могли да прекосят българската граница в подмяна на 50 евро.

Президентът назова нидерландската позиция " цинична ".

По-рано Швеция също се противопоставяше на приемането на България и Румъния в Шенген, само че от Стокхолм трансформираха позицията си. Макар че част от депутатите в страната не престават да са срещу приемането на двете страни в безвизовото пространство, болшинството в шведския парламент реши да поддържа решението. 
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР