Харвардски невролог с над 20 години опит разкри трикове, които

...
Харвардски невролог с над 20 години опит разкри трикове, които
Коментари Харесай

Харвардски невролог разкри: трикове, с които да направим паметта си остра!

Харвардски невролог с над 20 години опит разкри трикове, които да използваме, с цел да създадем паметта си остра. Случвало се е на съвсем всеки: пробвате се да си спомните какво се е случило предходната седмица, паролата за Netflix, листата с артикули, къде сте паркирали колата си или името на индивида, който виждате в кафенето – и просто не успявате да си спомните нищо.

С времето и възрастта достъпът до спомените може да бъде по-труден. Това е изцяло обикновено и не е наложително да е симптом на болест или заболяване. Но въпреки всичко е тревожно. Ето за какво има неща, които можете да извършите още в този момент, с цел да се справите със забравянето.

 

 

Ето триковете за запаметяване на Лиза Генова – невролог, създател на бестселъра „ Помни: Науката за паметта и изкуството да забравяш “:

1. Визуализирайте

Когато създавате умствен облик на това, което се пробвате да запомните, добавяте повече невронни връзки към него. Задълбочавате асоциациите, което прави образуването на този спомен по-стабилно, тъй че по-късно ще си спомните по-добре.

Ако записвате нещо, което желаете да запомните – напишете го с основни букви, подчертайте го с розов маркер или го оградете с кръгче. Добавете диаграма или нарисувайте картинка. Направете по този начин, че това, което се пробвате да запомните, да е нещо, което можете елементарно да видите в съзнанието си

2. Използвайте въображението си

Хората с най-хубави мемоари имат най-хубаво въображение. За да помогнете на даден спомен да стане паметен, използвайте креативен облици. Отвъд очевидното, приложете странни, изненадващи, ярки, занимателни, физически невъзможни и интерактивни детайли към това, което се пробвате да запомните, и то ще се резервира.

Например, в случай че би трябвало да си спомня да взема шоколадово мляко в магазина за хранителни артикули, мога да си показва Дуейн Джонсън „ Скалата “, който дои шоколадовокафява крава в хола ми.

3. Направете го за вас

Егоцентризмът не е нещо позитивно, само че има изключение, когато става въпрос за възстановяване на паметта ви. По-вероятно е да запомните подробност за себе си или нещо, което сте създали, в сравнение с да запазите подробност за някой различен или нещо, което някой различен е направил.

Така че направете това, което учите, неповторимо за вас. Свържете го с персоналната си история и отзиви и ще засилите паметта си.

4. Търсете драмата

Преживяванията, изпълнени с страсти или изненади, нормално се помнят: триумфи, унижения, провали, сватби, раждания, разводи, гибел.

Емоцията и изненадата задействат амигдалата, която по-късно изпраща мощно и ясно обръщение до хипокампуса: „ Това, което се случва сега, е извънредно значимо. Запомни го! “

5. Практиката прави нещата съвършени

Повтарянето и подготовката укрепват спомените. Проверката на себе си ускорява паметта ви за материала доста по-добре, в сравнение с елементарното му препрочитане.

Мускулната памет става по-силна и се възвръща по-ефективно, колкото повече упражнявате обещано умеене. Тъй като тези мемоари подсказват на тялото какво да прави, с практиката тялото ви става по-добро в осъществяването на тези физически задания.

6. Използвайте доста подсказки за добиване на информация

Указанията са от решаващо значение за извличането на мемоари. Правилната подсказка може да провокира спомен за нещо, за което не сте се сещали от десетилетия. Сигналите могат да бъдат всичко, обвързвано с това, което се пробвате да си спомните – часът на деня, кутия за хапчета, билети за концерт, ария на Тейлър Суифт, миризмата на прахуляк за пране Tide.

Миризмите са изключително мощни сигнали за паметта, тъй като обонятелната луковица, където се възприемат миризмите (миришете с мозъка, а не в носа), изпраща мощни нервни сигнали към амигдалата и хипокампуса – частите на мозъка, които консолидират спомените.

7. Външно показване на запомненото

Хората с най-хубави мемоари за това, което имат намерение да създадат по-късно, употребяват помощни средства като описи, кутии за хапчета, календари, лепящи се бележки и други напомняния.

Може би се притеснявате, че това по някакъв метод е машинация или че ще влошите опциите на паметта си, в случай че разчитате прекалено много на тези външни „ патерици “, вместо да употребявате мозъка си. Мозъкът ни не е основан, с цел да си спомняме, че би трябвало да създадем нещо по-късно. Запишете го.

Ето и няколко други потребни препоръки:

Контекстът е от голяма важност. Възстановяването на паметта е доста по-лесно и по-бързо, когато вътрешните и външните условия подхождат на тези, които са били при образуването на този спомен. Вашите условия на учене също са от голяма важност. Например, в случай че обичате да пиете мока фрапучино, до момента в който учите за тест, изпийте още едно, когато се явявате на изпит, с цел да върнете мозъка си към тази настройка.
Това оказва помощ да се отпуснете. Хроничният стрес е единствено неприятна вест за способността ни да помним. Освен че ви прави по-уязвими към редица болести, той утежнява паметта и свива хипокампуса ви.

Въпреки че не можем безусловно да се освободим от напрежението в живота си, можем да променим метода, по който реагираме на него. Чрез йога, медитация, физически извършения и практики за осъзнатост, признателност и съчувствие можем да обучим мозъка си да реагира по-слабо, да забавим бягството от напрежението и да останем здрави в изискванията на продължителен, отровен стрес.

И да спим задоволително.

Необходими са ви от 7 до 9 часа сън, с цел да затвърдите оптимално новите мемоари, които сте основали през днешния ден. Ако не спите задоволително, през идващия ден ще преживеете форма на амнезия. Някои от вчерашните ви мемоари може да са размити, неточни или даже да липсват.

Достатъчното количество сън е от решаващо значение за фиксирането на всичко, което сте научили и претърпели. То въздейства на дълготрайната ви памет и понижава риска от развиване на заболяването на Алцхаймер.

–––––––––

Лиза Генова – приключва колежа Бейтс със степен по биопсихология и има докторска степен по неврология от Харвардския университет. Тя пътува по целия свят и приказва за здравето на мозъка, паметта и неврологичните болести, като е взела участие в излъчвания по PBS, NBC, CNN и NPR. Първата ѝ лекция в TED, „ Какво можете да извършите, с цел да предотвратите заболяването на Алцхаймер “, е гледана над 8 милиона пъти.

Източник – CNBC/Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Здраве

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР