Хартиената трудова книжка остава в историята. Предлага се тя да

...
Хартиената трудова книжка остава в историята. Предлага се тя да
Коментари Харесай

Хартиената трудова книжка остава в историята?

Хартиената трудова брошура остава в историята. Предлага се тя да бъде сменена с електронен указател, който да бъде част от базата данни на Националната организация по приходите.

Идеята беше подкрепена на първо четене в пленарната зала, само че времето на депутатите преди лятната им почивка не стигна, с цел да бъде признато дефинитивно.

Ако народните представители кажат „ да ” на промените в Кодекса на труда наесен, то трудовата брошура ще стане електронна от 1 юни 2025 година, а изключение ще има единствено за държавните чиновници - от 2026 година

Доказването на стаж на хартия обаче остава за хората, работили преди 1997 година.

Преди година Георги Вълков подава документи за пенсиониране, само че не стига до пенсия. Заради неточност в трудовата брошура би трябвало да потвърди какъв брой време е работил.

„ В трудовата ми брошура написа 17 години и 7 месеца, само че се оказа, че не е имало щемпел от основен счетоводител с автограф и не ми признават годините от 91-ва до 96-та година ”, изясни Георги Вълков.

За да се постави точка на такива случаи, от ПП-ДБ оферират хартиената трудовата брошура да се цифровизира, като Приходната организация ще има грижата да надгради сегашния указател за трудовите контракти от 1997 година и да съхранява данните електронно.

„ Това ще улесни работодателите, само че по-важното е, че ще спести на служащите и чиновниците много главоболия. Като си загубите трудовата брошура, става вървене по тъгите ”, изясни Божидар Божанов, ПП-ДБ.  

Така вместо работодателите да вкарват данните в трудовата брошура, те ще ги подават непосредствено към Национална агенция за приходите, изяснява Божанов. Това се хареса и на работодатели и на синдикати.

„ Намаляват опасности от загуба на тази брошура и загуба на застрахователен стаж, понижават опасности от злоупотреби, измами, неточности. При работодателите би трябвало да намалее административната тежест ”, изясни Добрин Иванов, АИКБ.

„ Регистърът би трябвало да се сътвори въз основата на няколко правилото и единият е сигурност за вписаните данните, също по този начин новост на вписаните данни. Считаме, че ще се минимализират всевъзможни такива опасности от загуба на информация ”, сподели Величка Микова, народен секретар на КНСБ.

Хартиената трудовата брошура обаче ще остане като документ при пенсиониране за хората, натрупали стаж преди 1997 година.

„ Особено при започване на 90-те има доста фалшификации има работодатели, които не съществуват от дълго време, инспекцията на данни става доста сложна и по тази причина тези случаи при пенсиониране - доказването ще става по сегашния ред ”, изясни Божидар Божанов пред Нова тв.

Очаква се измененията да бъдат признати наесен на второ четене в пленарната зала.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР