Хармония, Дисхармония и Недосегаемите са част от темите, които поставят

...
Хармония, Дисхармония и Недосегаемите са част от темите, които поставят
Коментари Харесай

Поглед отвъд небето показват пловдивските графици братя Касапян

" Хармония ", " Дисхармония " и " Недосегаемите " са част от тематиките, които слагат в новите си произведения двамата известни пловдивски графици - проф. доктор Мъгърдич Касапян и доцент Крикор Касапян. Изключително въздействащите рисунки могат да се видят в изложба " Възраждане ".

Изложбата се открива довечера от 18 ч. Двамата братя, които са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, показват общо 15 произведения точно на 55-ия си рожден ден.

Идеите на творбите им още веднъж са напълно с Библейска устременост и символика. На последната им независима галерия " Светлина от Словото " (в Дома на етносите в Пловдив през 2016 година), братя Касапян подредиха 38 свои произведения - графики, създавани в продължение на 25 години, посредством извънредно рядко срещаната и комплицирана техника на " сухата игла ".

Техните творби са известни с това, че пресъздават сюжети от Стария и Новия завет, които ни понасят в странствуване във времето от Сътворението до през днешния ден и носят дълбоки послания.

Тази вечер, серията произведения " Отворено небе ", ще разкрие пред пловдивските ценители на изкуството разнообразни способи, по които човек реагира на Божествения апел за живота си, както и " Изход ", символизиращ Спасението от тъмнината и злото. Пет от рисунките на дoц. Крикор Касапян са с конфигурирано вътрешно осветяване. Художникът е работил върху паус с прозиращи рисунъчни материали.

" Преживях всичко стотици пъти, до момента в който рисувах ", признава проф. доктор Мъгърдич Касапян и вероятно по тази причина въздействието на творбите е извънредно мощно, респектиращо и кара всеки да се замисли надълбоко върху смисъла на живота. Той изобразява раните в тялото на Христос като процепи, през които се виждат небесата. Рисува с креда, въглен и сангин, употребява и цифров щемпел.

Всички рисунки са с формат 100 х 70 см. Експозицията може да бъде прегледана до 19 ноември т.г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР