Хъркането не е приятно за никого. Нито за човека, който

...
Хъркането не е приятно за никого. Нито за човека, който
Коментари Харесай

Силното хъркане може да бъде симптом на сериозни заболявания

Хъркането не е прелестно за никого. Нито за индивида, който издава тези неприятни звуци насън, нито за хората, които се пробват да заспят към него. Но шумът по никакъв начин не е най-притеснителното нещо, обвързвано с хъркането.

Учени от Университета Аристотел в Солун разкриха за какво хората хъркат насън, както и каква сериозна здравословна заплаха може да аргументи то.

Учените са потвърдили, че хората, които страдат от хъркане насън, са изложени на риск от редица рискови и даже съдбовни болести. Силното хъркане даже е един от главните признаци на рака, предизвестяват медиците от Университета Аристотел в Солун, представени от jenata.blitz.bg.

Събрани са доста материали, които удостоверяват, че има връзка сред хъркането и онкологията.

Хъркането или обструктивната сънна апнея е разстройство, при което дишането стопира за няколко десетки секунди освен това по няколко пъти на нощ, т.е. човек стартира да се задушава. Когато тялото няма задоволително О2, то се разсънва, надълбоко изтегля въздух. При това събитие хъркането става към този момент плашещо.

Учени от Университета Аристотел в Солун направиха разбор на европейската база данни за пациенти, страдащи от това заболяване - общо 200 хиляди души над 18 години. 388 от тях са имали онкологична диагноза: 1,7% от мъжете и 2,8% от дамите.

Изследователите почнали да търсят нещо общо измежду дамите, което може да докара до рисковата болест.

На първо място било пушенето.

На втория - хъркането. В същото време рискът от рак при дамите бил малко по-висок, в сравнение с при мъжете.

Изследователите от университета Umeå от Швеция стигнали до заключението, че с хъркане мускулите на горните дихателни пътища стават леко напрегнати. Това предизвиква осцилация, която поврежда нервните окончания и мускулните нишки на назофаринкса. И когато тялото прави опит да „ излекува “ вредите, то няма време да го направи заради непрекъснато раздразнение от самото хъркане.

В допълнение, заболяването може да аргументи проблеми със сърдечно-съдовата система. Изследователи от Япония проучиха въпросник за 2020 година от жителите на град Тонг в префектура Ехиме и заключиха, че пациентите, които хъркат повече от един път седмично, се оплакват от хипертония по-често от други.

Те откриха също, че високото кръвно налягане е особено освен за хора, които с изключение на хъркане имат наднормено тегло, само че и за пациенти с обикновено и даже прекомерно ниско тегло.

Според биобанката на Обединеното кралство хората, които хъркат в съня си, са по-склонни да демонстрират признаци на нараснал сърдечен стрес. Особено при дамите.

Любопитно наблюдаване е, че дамите хъркат също толкоз мощно, колкото мъжете, само че те са склонни да не го виждат. Изследователи от Израел стигнаха до това умозаключение, откакто проучиха към 2 хиляди въпросници на доброволчески тематики: 36% от дамите с хъркане не желаят да го признаят. Но измежду мъжете има единствено 11,7% от тях.

В момента всички пояснения по какъв начин сънната апнея води до злокачествени формирания са хипотетични. Въпреки това, без значение по какъв начин хората са привикнали да се хихикат или просто пренебрегват хъркането, това може да е симптом на съществено заболяване и би трябвало да се консултирате с доктор с този признак.

Изключвайки въздействието върху появяването на хъркане, тютюнопушене, пристрастяване към алкохол, наддаване на тегло - фактори, които към този момент водят до появяването на това разстройство, учените стигат до заключението, че повода е в ниската физическа интензивност на тези дами.

Колкото по-малко се движат, толкоз повече проблеми имат с хъркането. Така че, интензивният метод на живот е ефикасен освен в битката с наднорменото тегло, само че и като превантивна мярка против хъркането.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР