Хъркането е тема, върху която почти всеки изследовател на съня

...
Хъркането е тема, върху която почти всеки изследовател на съня
Коментари Харесай

Хъркащите са по-застрашени от инсулт

Хъркането е тематика, върху която съвсем всеки откривател на съня е съсредоточил напъните си. Подобен дихателен звук с периодичност до и над 300 херца е противен и изнервящ най-много за колегата на хъркащия.

От друга страна обаче това хъркане може да докара и до съществени здравословни проблеми и за основното настоящо лице. Хъркането е проблем, който не трябва да се отбягва, а при нужда постанова и вземането на незабавни ограничения. Изнервящо и рисково то несъмнено е положение, изискващо внимание и следене.

Когато човек хърка, това може да докара до удебеляване на артериите. Това на собствен ред способства за предизвикването на проблеми, като кръвоизлив в мозъка, инсулт и сърдечен удар, настояват американски учени.

 Хъркане

Експертите оттатък Океана считат, че положението е извънредно съществено. То може да увеличи кръвното налягане и да докара до редица нежелани последствия. Препоръчително е всички хъркащи да потърсят лекарска помощ.

Проведеното проучване от университета в Детройт открило, че при хората, които хъркат относително постоянно, е доста евентуално да е налице втвърдена каротидна артерия. Именно тя доставя окислена кръв в мозъка. Когато човек хърка, това втвърдява и други артерии в тялото и може да докара до посочените сърдечен удар, инсулт и кръвоизлив в мозъка.

 Сърдечени проблеми

В болница Хенри Форд в Детройт на проучване били подложени 54 мъже и дами на възраст сред 18 и 50 години. Те попълнили въпросници по отношение на своето хъркането си. След това били подложени на ултразвуков скенер, с цел да се откри дебелината на кародитната им артерия.

От резултатите излиза, че при хъркащите участници най-вътрешните пластове на стените на артерията са доста по-дебели, в сравнение с при тези, които не хъркат. Смята се, че това удебеляване на артерията най-вероятно е породено от непрекъснатите трептения при хъркането, които водят до инфектиране.

Съвременната медицина е извънредно развита и разполага с редица решения и удачна опция, които могат както да ни избавят от досадния звук, по този начин и да спасят живота ни.

Така че, в случай че вие или ваш непосредствен страда от този проблем, е добре да се посъветва с доктор. По този метод ще зарадва близките, а може и да удължи, и направи по-приятен живота си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР