Хъркането е особено досадно, предимно за околните. Оказва се, обаче,

...
Хъркането е особено досадно, предимно за околните. Оказва се, обаче,
Коментари Харесай

Хъркането е признак за коварни болести

Хъркането е изключително досадно, най-вече за близките. Оказва се, обаче, че хъркането е доста рисково и сигурно води до съществени проблеми със здравето.
Проучвания демонстрират, че тези, които хъркат, са предразположени към  риск от голям брой рискови болести. Учените настояват, че хъркането може да е признак на рак.
Има доста доказателства, които настояват, че е прекомерно допустима косвена връзка сред хъркането и онкологичните болести. Хъркането, наречено сънна апнея е заболяване, при което за няколко десетки секунди по няколко пъти през нощта стопира дишането, човек безусловно стартира да се задушава. Липсата на нужното количество О2 на  тялото кара хъркащия да се разсъни, с цел да си поеме надълбоко въздух.
Учени са открили, че около  200 000 души на възраст над 18 години имат диагноза сънна апнея, а от тях 388 са с онкологично заболяване: 1,7% от мъжете и 2,8% от дамите. Установено е и какво е общото сред дамите, което евентуално е довело до заболяването. Пушенето е било на водещо място. След него се нареждало хъркането. Учените са на мнение, че при хъркането мускулите на горните дихателни пътища остават непрекъснато напрегнати, въпреки и леко. Така се получава осцилация, увреждаща нервните окончания и мускулните нишки на назофаринкса. Тялото не може да възвърне нанесените вреди поради непрекъснатото раздразнение от хъркането.
Сънната апнея е способна да провокира и проблеми със сърдечната система. Според учените, тези, които постоянно хъркат, страдат от хипертония по-често от останалите.
Установено е, че от високото кръвно налягане страдат освен хъркащите с наднормено тегло, само че и тези с обикновено и прекомерно ниско тегло.
Изследване удостоверява, че хъркащите дами по-често демонстрират признаци на нараснал сърдечен стрес.
Няма спор, че дамите хъркат мощно, толкоз колкото и мъжете, само че те няма по какъв начин да го виждат. Експеримент е потвърдил, че 36% от дамите, които хъркат не си го признаят. Същото вършат и 11,7% от мъжете.
На този стадий, се счита, че сънната апнея предизвиква злокачествени болести са хипотетични. Въпреки че, мнозина одобряват хъркането единствено за досадно и нормално го пренебрегват, това може да е сигурен белег на сериозна болест. Нужна е консултация със експерт за този проблем.
Освен главните причинители на хъркането като тютюнопушене, несъразмерна консумация на алкохол, наднормено тегло, учените открили и една спомагателна причина за поява на сънна апнея при дамите, а точно ниската им физическа.
Още при първите признаци на сходен проблем би трябвало да се вземат нужните ограничения. Днес медицината ползва сполучливи способи за лекуване на сънната апнея, само че се изисква много неизменност и подпомагане от страна на болния.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР