Харизматичният лидер Адолф Хитлер е човекът, който с желанието си

...
Харизматичният лидер Адолф Хитлер е човекът, който с желанието си
Коментари Харесай

Защо Хитлер е обожавал Вагнер: Фамилиите, които го вкараха във висшето общество на Германия

Харизматичният водач Адолф Хитлер е индивидът, който с желанието си да прекрои картата на Европа, е докарал личната си страна съвсем до крах и загуба на милиони животи.

Адолф Хитлер е човек от низините - без изключително обучение и образование. Парадоксът е, че той намира банкет и самопризнание в " положителното общество " на Германия надалеч преди да пристигна на власт през 1933 година. Как става това.

Те са измежду първите, които канят Адолф Хитлер в дома си: издателят Хуго Брукман и брачната половинка му Елза още през 1924 година флиртуват с бъдещия деспот. По това време те поддържат един така наименуван културен салон, където преди Първата международна война се срещат интелектуалци от разнообразни вероизповедания и с разнообразни възгледи, с цел да обменят мисли. След войната обаче салонът става средище на консерватори и съперници на демокрацията и на Ваймарската република, написа Габи Ройхер, Дойче веле.

Сред гостите е архитектът Алберт Шпеер, който по-късно става звезда на помпозната нацистка архитектура, както и министър на оръжейната индустрия. Там са и съпрузите Уинифред и Зигфрид Вагнер, които провеждат легендарния Вагнеров музикален фестивал в Байройт. Елза Брукман отваря вратите на дома си за всички, които изпитват носталгия по времената на кайзера или пък се усещат пострадали от унижението на военното проваляне и от надигащата се икономическа рецесия.

Визии за една могъща Германия

" Копнежът по появяването на нов избавител е бил голям, а очакванията на едрата буржоазия последователно се насочвали към Хитлер ", изяснява Свен Фридрих, шеф на Вагнеровия музей в Байройт. С своите пропагандни речи и с визиите си за една нова и могъща Германия Хитлер спечелил сърцето на Елза Брукман и на мнозина други. Семейство Брукман подкрепят Хитлер с пари, а Елза доста обича да го издокарва съгласно условията на висшето общество. Пак тя реализира и контакта на бъдещия деспот с едрите индустриалци.

Хитлер и Уинифред Вагнер откриват близко другарство. Адолф Хитлер се усеща уютно в това обграждане. " Той няма някакво изключително обучение и до този миг колкото да претърпява като рисувач на пощенски картички с изгледи и репродукции във Виена. Няма домашно образование и някакъв специфичен генезис, така че е трябвало някак да компенсира всички тези неналичия ", споделя Фридрих в изявление за Дъждовни води.

Кръгът към семейство Вагнер

Уинифред Вагнер, снахата на огромния композитор Рихард Вагнер, също е измежду тези, които поддържат Хитлер. " Уинифред се възхищава от Хитлер поради неговото визионерство и почитта му към Рихард Вагнер ", изяснява Свен Фридрих. Двамата бързо се сближават. Адолф Хитлер дори от време на време живее във вилата на семейство на Вагнер.

В най-близкото обграждане влиза и Хюстън Стюърт Чембърлейн, британски расист и антисемит, който е измежду първопроходниците на националсоциалистическото придвижване. Англичанинът е женен за дъщерята на Рихард Вагнер - Ева. " За Хитлер Чембърлейн е бил същински кумир ", споделя Фридрих. Адолф Хитлер изключително държал на Вагнеровия фестивал в Байройт и по време на властта му фестивалът получавал големи държавни помощи.

През 1923 година националсоциалистите на Хитлер се пробват принудително да смъкват държавното управление на Ваймарската република. Заради " бирения пуч " от Мюнхен Хитлер е наказан на пет години тъмничен затвор, от които обаче не излежава и една.

В пандиза в Ландсберг

" Тъмничният затвор в Ландсберг е по-скоро нещо като домакински арест, където Хитлер може най-спокойно да си поддържа връзка със съидейници ", напомня шефът на Вагнеровия музей. Семейство Вагнер поддържа епистоларна връзка със пандизчията, а Уинифред му изпраща сладкиши и хартия за писма. Тъкмо на тази хартия Хитлер стартира да написа книгата си " Моята битка ". По-късно Елза Брукман по свое предпочитание става редакторка на второто издание на книгата.

Сред посетителите на Хитлер в тъмничния затвор са още Хелене и Едвин Бехщайн, наследниците на фамозната едноименна компания за пиана и рояли. " Преди войната множеството огромни пианисти наложително свиреха на принадлежности от компанията " Бехщайн ", споделя музиковедът Грегор Вилмес, който сега работи за компанията. Той напомня, че помитащата инфлация в Германия през 20-те години на предишния век тежко визира и " Бехщайн ".

Семейство Бехщайн

Семейство Бехщайн въодушевено подкрепяло проектите на Хитлер и също постоянно му давало заслон в своята вила. След краха на нацистка Германия близостта на Бехщайнови с " фюрера " увредила имиджа на световноизвестната компания за пиана и рояли. След като стартира Втората международна война, Хитлер поразрежда своите визити в салоните на дамите от едрата буржоазия. Елза Брукман по някое време също се дистанцира от Хитлер поради зверствата против евреите и в хода на войната.

Независимо от това чак до гибелта й през 1951 година тя си остава уверена националсоциалистка.

Уинифред Вагнер и след войната си остава гореща почитателка на Хитлер и на нацистите. Ето за какво тя и синът ѝ Виланд, който също е непосредствен съмишленик на Хитлер, са подложени на процедура по денацификация. На нея ѝ е неразрешено да остане на поста като директорка на Вагнеровия фестивал. Въпреки всичко обаче тя продължава да се събира със старите си другари от времената на националсоциализма.

Алберт Шпеер и другите известни имена

Любимият проектант на Хитлер Алберт Шпеер след войната е наказан на 20 години отнемане от независимост. И за други известни създатели като скулптора Арно Брекер или диригентите Вилхелм Фуртвенглер и Херберт декор Караян се знае, че са си сътрудничели с Хитлер, само че окупационните управляващи след провалянето на Германия ги афишират просто за " симпатизанти " и по този начин след известно време въпросните създатели могат да се върнат към работата си. Арно Брекер даже получава държавни поръчки от държавното управление на Федерална Република Германия в Бон, а диригентът Фуртвенглер жъне аплодисменти при гастролите си из Европа дружно с Берлинската филхармония.

Днес компанията " Бехщайн " работи с доста пианисти и пианистки от еврейски и палестински генезис и поддържа музикални планове, които имат за цел преосмисляне на хитлеристкото минало на страната. Във компанията към този момент няма представители на фамилията, само че фирменото име е непокътнато. " Носим това име, несъмнено, единствено поради създателя Карл Бехщайн, който е бил значима персона и доста е помагал на изкуството и културата. В същото време не забравяме и нелицеприятната история на Хелене и Едвин Бехщайн ", признава Грегор Вилмес.

Фестивалът в Байройт към този момент не е владеене на семейство Вагнер - за него дава отговор обществената фондация " Рихард Вагнер ". Директорката на фестивала Катарина Вагнер, внучка на Уинифред Вагнер, от много време премисля националсоциалистическото минало на своето семейство. Включително и по този метод тя съумява да изведе фестивала към едно съвременно бъдеще.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР