Харчовете за какво сме ограничили, докато цените летят?Близо 90% са

...
Харчовете за какво сме ограничили, докато цените летят?Близо 90% са
Коментари Харесай

3/4 пестят от ресторант, но не и от парите за училище на детето

Харчовете защо сме лимитирали, до момента в който цените летят?

Близо 90% са лимитирали визитите на ресторант, а повече от половината – покупките на мляко, сирене, яйца, плодове и зеленчуци.

По-малко – 41% са понижили потреблението на самун. Малцина обаче пестят от заплащане на уроци и курсове или въобще от понижаване разноските за обучение.

Това демонстрират гласуванията в анкета на “24 часа ”, в която за седмица участваха над 1200 читатели на уеб страницата.

Те имаха опцията да отбележат една по една  23 артикули и услуги , като на всяка да посочат

дали са понижили пазаруването им, или не

Под 1/4 от интервюираните се лишават от  медикаменти , а над 75% настояват, че не са лимитирали пазаруването им.  Лекарствата по данни на Национален статистически институт са поскъпнали приблизително с 12% за последните 12 месеца.

За същия период  стоматологичните услуги  са повишили цените си с доста по-малко – единствено със 7%, само че доста повече хора съгласно анкетата се въздържат от посещаване при зъболекаря. Отговорите на въпроса дали пестят от дентални услуги са поделени съвсем поравно сред позитивните и негативните.  (Виж инфографиката).

При всеобща инфлация хората всекидневно отсрочват покупката на  скъпи движимости като коли, нов дом , скъпа домакинска техника, поправки и така нататък Почти

3/4 от българите са лимитирали покупките на домакинска техника,

а почти толкоз – 71,5%, са спрели или най-малко са понижили харчовете за поправки и поддръжка на дома.

Трябва да се означи, че в тази група артикули не всичко е поскъпнало, по-голям растеж на инфлацията има при строителните материали, само че при домакинската техника той е дребен. При всички случаи обаче става дума за огромен еднократен разход, който не е от първа нужда, и е естествено хората да се въздържат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР