Харчовете може да са и по-големи, много компании не споделят

...
Харчовете може да са и по-големи, много компании не споделят
Коментари Харесай

ФБР разкри колко плащат жертвите на рансъмуер

Харчовете може да са и по-големи, доста компании не споделят случаите

Жертвите на рансъмуер се бъркат все по-дълбоко за откупи към атакуващите
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати изнесе забавни данни за заплащанията, които жертвите на рансъмуер (криптиращи вируси-изнудвачи ) заплащат на кибер-престъпниците. Любопитната информация бе огласена на неотдавнашната конференция за сигурност RSA .

В интервала от октомври 2013 година до ноември 2019 година на атакуващите с рансъмуер са изплатени 144,35 милиона $ в биткойни, твърди ФБР. Най-печеливш за нарушителите е софтуерът Ryuk – на него се падат повече от $61 млн., до момента в който Crysis/Dharma е генерирал към $25 млн., а Bitpaymer – $8 млн.
още по тематиката
ФБР прецизира, че размерът на заплащанията може да е по-голям, защото организацията няма безусловно точни данни. Много компании се пробват да скрият информация за сходни произшествия, с цел да не накърнят своята известност и да предотвратят спад в цената на акциите си.

Протоколът RDP, който разрешава на потребителите на Windows да се свързват отдалечено с работното си място, се употребява най-често от нападателите за достъп до компютъра на жертвата. След като получат откуп, атакуващите нормално трансферират средствата в разнообразни тържища за криптовалута, което затруднява следенето на по-нататъшните преводи.

ФБР има вяра, че доста компании покриват разноските за погашение на откуп със застраховки. Според организацията, компаниите все по-често застраховат рисковете, свързани с киберпрестъпността, което изяснява и забележителното повишаване на размера на заплащанията към киберпрестъпниците в последните години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР